Όταν οι τράπεζες αντικαθιστούν τα κανόνια

Ο ναός του Βάαλ – Δία άντεξε 1900 χρόνια. Μέχρι τις 30 Αυγούστου 2015 μπορούσε κανείς να τον επισκεφτεί και να θαυμάσει τα επιτεύγματα ενός άλλου πολιτισμού που οι πόλεις άγγιζαν τον ουρανό. Μιλάμε για την Παλμύρα της Συρίας, την αποκαλούμενη «Βενετία» της Ερήμου.

Δείτε τα σημεία διανομής του περιοδικού εδώ

Η Παλμύρα ήταν σημαντικός κόμβος πολλών πολιτισμών και αυτοκρατοριών, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, σαν το δυτικό άκρο του Δρόμου του Μεταξιού, με το άλλο άκρο να φτάνει στην Κίνα. Στις 31 Αυγούστου 2015 ο ναός είχε εξαφανιστεί, όπως και τα υπόλοιπα μνημεία της Παλμύρας και στη θέση τους ήταν μια γκρίζα ζώνη. Οι μαχητές του ISIS τα είχαν εξαφανίσει βομβαρδίζοντας και καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Τα είχε σεβαστεί το Ισλάμ, όπως είχε σεβαστεί και όλα τα μνημεία των αρχαίων πολιτισμών, όπως είχε κάνει το ίδιο για τις προηγούμενες μονοθεϊκές θρησκείες (Ζωροαστρισμός, Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός). Τι σόι Ισλαμισμό υπηρετούσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που είχαν προσελκύσει χιλιάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο; Έναν φασισμό με άλλοθι το Ισλάμ ως το απόλυτο όπλο εναντίον του Δυτικού ιμπεριαλιστικού κόσμου.

Όντως ο ιμπεριαλισμός των Άγγλων και των Γάλλων είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο που κατέκτησαν με κτηνώδη βία. Είναι συμπτωματικό άραγε πως εκεί άνθισαν οι πρώτοι πολιτισμοί της ανθρωπότητας (Μεσοποταμία, Αίγυπτος, Περσία) και αργότερα, στους ελληνιστικούς χρόνους, έγιναν τα ελληνικά διεθνής γλώσσα και κυριάρχησαν
σε όλο τον εγγράμματο κόσμο ως η γλώσσα των γραμμάτων και του στοχασμού; Εκτός από την Αίγυπτο που κράτησε το αρχαίο της όνομα, η Μεσοποταμία σήμερα λέγεται Ιράκ και η Περσία Ιράν. Και όλοι αυτοί οι πολιτισμοί άνθισαν, έχτισαν αυτοκρατορίες και πόλεις, δημιούργησαν ανάκτορα, ναούς, θέατρα, στάδια, όταν την ίδια περίοδο στην Ευρώπη δεν υπήρχε τίποτα. Βοσκοί και αγρότες, τίποτα άλλο. Η Ευρώπη συγκροτείται μετά τη διάλυση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από βαρβαρικές φυλές που κατακτούν τους γηγενείς, εκχριστιανίζονται από τη Ρώμη, και συγκροτούν κράτη και αποκτούν πλούτη, κατακτώντας άλλους λαούς εκτός Ευρώπης ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα.

Στην ακμή του ιμπεριαλισμού, ένα περίπου 70% του γνωστού κόσμου ήταν αποικίες. Και εδώ θεμελιώνεται ο ρατσισμός σαν συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι λευκοί ήταν ανώτερη φυλή, πολιτισμένη, ενώ οι φυλές με το διαφορετικό χρώμα ή τα αλλιώτικα χαρακτηριστικά ήταν ντε φάκτο κατώτερες, απολίτιστες, πιο συγγενικές με ζώα. Είχαν γίνει μάλιστα συζητήσεις στην καθολική εκκλησία της Ισπανίας, για το κατά πόσο οι Ινδιάνοι της Αμερικής ήταν άνθρωποι ή ζώα. Και τελικά δεν ομοφώνησαν και βρέθηκε ένας διφορούμενος συμβιβασμός. Μαχητικός, ο άγιος πια, Κριστόμπαλ ντε λα Κάσας, πάλεψε μια ζωή για να πείσει την καθολική εκκλησία πως οι ιθαγενείς είναι άνθρωποι, χωρίς ποτέ να την πείσει πραγματικά. Ας δούμε τώρα με κάποιους αριθμούς, τι στοίχισε στους γηγενείς αυτός ο βίαιος «εκπολιτισμός». Να σημειώσουμε πως όλοι οι λαοί που κατακτήθηκαν προέβαλαν σθεναρή αντίσταση και μερικές φορές νίκησαν. Πρώτη νικηφόρα εξέγερση σκλάβων ήταν στην Αϊτή που από το 1804 είναι ανεξάρτητο κράτος. Οι Γάλλοι συνέλαβαν τον ηγέτη τους, Τρουσέ Λακουβέρτ, τον εξόρισαν στις γαλλικές Άλπεις και τον άφησαν να πεθάνει από κρυοπαγήματα.

Η Αλγερία αντιστάθηκε στους Γάλλους για 15 χρόνια με τίμημα 825.000 νεκρούς. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλους 800.000 νεκρούς από λιμό που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές. Είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής που επιλέγεται από το επιτελείο. Το ίδιο έκαναν και οι Εγγλέζοι στη Βεγγάλη, το 1943, που θανάτωσαν με πείνα 3 εκ. ανθρώπους. Το ίδιο σχέδιο είχε και ο Χίτλερ για την Ουκρανία που υπολόγιζε να εξοντώσει 15-20 εκατομμύρια με πείνα και αρρώστιες. Τον πρώτο θάλαμο αερίων, με τα μέτρα της εποχής, τον έκαναν οι Γάλλοι στην Αλγερία. Στη σπηλιά Νταρ είχαν καταφύγει 700 άνθρωποι. Οι στρατιώτες έφραξαν το σπήλαιο, έβαλαν φωτιά στην είσοδο και όλοι πέθαναν από ασφυξία, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες. Το 1945 οι αλγερινοί γιόρταζαν την απελευθέρωση από τους ναζί, όπως όλος ο κόσμος, με αλγερινές σημαίες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δεκάδες. Αυτό οδήγησε σε εξέγερση που κατεστάλη. Αποτέλεσμα 45.000 νεκροί. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και οι Αλγερινοί επιμένουν. Ιδρύουν το FNL (ΕΑΜ) που έκανε την Αλγερία ανεξάρτητη. Απολογισμός 150.000 νεκροί, το μεγαλύτερο μέρος άμαχοι.

Την ίδια περίπου εποχή οι Άγγλοι στην Κένυα, σκοτώνουν 20.000 και οδηγούν στην αγχόνη 1.090. Το 1954, 250.000 άνθρωποι βρίσκονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και τα πιο πολλά χωριά ήταν περιφραγμένα με συρματόπλεγμα. Δηλαδή χωριό-φυλακή. Για να βγεις χρειαζόσουν άδεια. Η πολιτική οργάνωση Μάου-Μάου είχε περάσει στη Δύση, από την εγγλέζικη προπαγάνδα, σαν φυλή ανθρωποφάγων. Για την ιστορία, μέλη της οργάνωσης αποζημιώθηκαν ύστερα από δικαστικούς αγώνες εβδομήντα χρόνων. Οι Εγγλέζοι έχουν μακρά παράδοση στις σφαγές, ιδίως σε αμάχους. Στο Ιράκ, το 1920, σκότωσαν 8.000, κυρίως με βομβαρδισμούς. Στην Παλαιστίνη, το 1936, σφάζουν 5.000. Από δίπλα και οι Γάλλοι στη Συρία, σκοτώνουν 1.500, πάλι με βομβαρδισμούς. Και το αεροπλάνο καθιερώνεται, ήδη από τότε, σαν η πιο φονική μηχανή, που κατά κανόνα πλήττει αμάχους. Κατά τα άλλα, Γαλλία και Αγγλία είναι πολιτισμένα κράτη, πλούσια και ανήκουν στον ανεπτυγμένο βιομηχανικά κόσμο. Και αυτό γιατί έκλεψαν τον πλούτο τον αποικιών σφαγιάζοντας λαούς και καταστρέφοντας πολιτισμούς. Σήμερα δεν υπάρχουν πια αποικίες, εκτός από το Γιβραλτάρ. Οι πρώην αποικίες έχουν γίνει ανεξάρτητα κράτη. Αλλά ξαναγίνονται αποικίες μέσω του χρέους. Οι τράπεζες έχουν αντικαταστήσει το στρατό κατοχής.

*Aν κάτι θέλετε τον Περικλή Κοροβέση, θα τον βρείτε στο Perkor29@gmail.com