Μένουμε Σπίτι

Κείμενο: Αρίσταρχος Πλουμιστός, Φωτογραφίες: Σπύρος Τσακίρης, από το τέταρτο τεύχος μας

Δείτε εδώ τα σημεία διανομής του περιοδικού και εδώ πως θα γίνετε δωρεάν συνδρομητές και μέλη του Club

ΛΥΣΣΑ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.
Τι είναι οι ανεμογεννήτριες; Πολλοί μεγάλοι ανεμόμυλοι μαζεμένοι είναι. Λύσσα σάς έπιασε και με την πρασινάδα στα βουνά. Τι είναι η πρασινάδα στα βουνά; πολλά χόρτα μαζεμένα είναι. Κανένας σας όμως δεν πήγαινε να μαζεύει χόρτα. Όλοι σας στο σούπερ μάρκετ τρέχατε για τις πλυμένες σαλάτες, τις έτοιμες. Να λείψουν οι συσκευασμένες οι σαλάτες, να το καταλάβω να φωνάζετε. Να λείψουν τα χόρτα που γεμίζει ο τόπος κουνούπι, τι πειράζει; Ή που είδατε στο Νetflix το αφιέρωμα στην ψιλοκυβίνη και τάχα μου θα τρέχατε όλοι τώρα να μαζεύετε παραισθησιογόνα μανιτάρια, και χωρίς βουνό δεν μπορείτε.

Καταλαβαίνω ότι αύριο μεθαύριο που θα έρθουν πάλι οι καλές οι μέρες, θα είναι πάλι και το βουνό χρήσιμο για να λασπώνεις τον προφυλακτήρα του τζιπ, να μη σε λένε ξενέρωτο. Ως τότε όμως και το βουνό αναξιοποίητο έμενε. Γιατί να μην έχουμε λοιπόν και επενδύσεις που θα φέρουνε και δουλειές;

ΔΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ; Και φωνάζετε «είναι πόλεμος αυτός»; Ε, αν είναι πόλεμος, να ξεστραβωθείτε να διαβάσετε κάνα βιβλίο, να μάθετε ότι και επί κατοχής όλοι από τις επενδύσεις που είχαν τα σακάκια τους σωθήκανε. Εκεί καβατζώνανε, στη διπλή τη φόδρα της επένδυσης, τα λεφτάκια από τη μαύρη αγορά, κι έτσι σώθηκε η χώρα. Πως σώθηκε; από τους αντάρτες σώθηκε;

Οι αντάρτες δεν υπήρχαν, τους επινοήσαμε μετά το 1981. Τότε που για να μην κάνετε φασαρία που ‘χτίζαν κάποιοι αυθαίρετα στα βουνά, σκεφτήκαμε να δώσουμε τα επιδόματα των αντιστασιακών. Κι οι φωτογραφίες οι vintage, με τους αξύριστους στα βουνά, είναι spoiler της τρεντιάς των μουσάτων, που έχουν γεμίσει επί των ημερών μας με τις φωτογραφίες τους τα κουρεία. Γιατί, πως αλλιώς να μας έπειθαν να πάμε στον κουρέα αξύριστοι και να γυρίσουμε πίσω πάλι αξύριστοι. Ένα κόλπο των κομμωτών είναι όλο αυτό.

Γι’ αυτό θα κουρέψουμε τα βουνά γουλί, γραμμή-γραμμή θα τους ανοίξουμε δρόμους πλάτους εφτά μέτρων στο κεφάλι και θα τα περιφέρουμε με κρεμασμένη την ταμπέλα «είμαι τεντυμπόις», να τα βλέπουν οι εξωγήινοι να ξέρουν ότι εδώ υπάρχει νόμος και τάξη, δεν είναι ο πλανήτης αυτός έρμαιο του κάθε χίπστερ κουρέα.

Να τα βλέπει κι η διεθνής συνωμοσία των φανατικών Εβραίων, που έχουν κοτσίδες και θέλουν να μας φτάσουνε στο χάλι τους και που όλο έρευνες για την κάνναβη κάνουνε. Τέτοιες έρευνες εμείς κάνουμε εδώ και αιώνες κι αν δεν υπήρχε ορθοδοξία τη μυρωδιά του λιβανιού δε θα τη γνώριζε ο αλλόθρησκος. Δε θα μας κάνει όμως και Καναδούς η παγκοσμιοποίηση. Να πηγαίνει ο πρωθυπουργός μας στα gay parade σαν τον Trudeau και να έχουμε την κάνναβη νόμιμη. Μόνοι μας θα τις βάλουμε τις ανεμογεννήτριες στα βουνά μας, χωρίς Καναδικά κεφάλαια.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΝΑΙ. ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ, ΜΑΛΙΣΤΑ. Δε θα γίνουμε όμως και Εσκιμώοι που προσφέρουν και τη γυναίκα τους για να ζεσταθείς. Μόνοι μας οι Έλληνες θα τα γκρεμίσουμε τα βουνά μας, μόνοι μας θα τις βρωμίσουμε τις θάλασσές μας. Το ή ταν ή επί τας εμείς το είπαμε, εμείς θα ρίχνουμε και τα λήμματα στις παραλίες μας. Κι ας έρθουν μετά να σκάψουν για υδρογονάνθρακες αυτοί. Μεσ’ τη βρώμα θα κυλιόνται γιατί είναι εκ φύσεως υποδεέστεροι. Έχουν άλλο dna αυτοί, γι’ αυτό και επί πανδημίας δεν κοινωνούσανε, γιατί φυσικά θα κόλλαγαν τον ιό.

Τώρα ανεβαίνουν αυτά τα ωραία τα μηχανήματα που τα θαυμάζει ο άνθρωπος γεμάτος δέος για το που έφτασε η πρόοδος και ανοίγουν δρόμο και κουβαλάνε τα γυαλιστερά, τα ωραία τους τα φτερά τα μεταλλικά κι ανοίγει η ψυχή σου. Γιατί το αεροπλάνο δηλαδή το θαυμάζουμε και θέλουμε να πετάμε με το καινούργιο; Ποιος προτιμάει να πάει ταξίδι με μονοκινητήρια ντακότα; Άλλο να σ’ αρέσει το Πέρα Από Την Αφρική κι άλλο να θες να μένεις στην Αφρική. Θα ‘ταν πιο ωραίο δηλαδή να φυτεύαν στο βουνό πέτρινους νερόμυλους;

Και τι αγωνία έχεις εσύ τελικά για τα βουνά, αρκούδα είσαι; Κι αν είσαι αρκούδα, τότε τι παραπονιέσαι που σου λένε να δουλεύεις μόνο το μισό χρόνο, αφού τον άλλο μισό θα μπορείς να κοιμάσαι σε χειμερία νάρκη;

ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΜΑΝΤΡΩΣΟΥΝΕ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΟΚΤΏΒΡΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ, θα μας προγραμματίσει το κράτος μας να κοιμηθούμε μέχρι την άνοιξη, σαν τις αρκούδες. Θα μας προσφέρει ένα πριμ κάτι ευρώ και την επιλογή να κοιμηθούμε και να ξυπνήσουμε όταν θα ‘χει πλέον βρεθεί το εμβόλιο. Κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αρκεί να το εμπιστευόμαστε το κράτος μας, να μην το λοιδωρούμε.

Θα κοιμηθούμε Οκτώβρη και θα ξυπνήσουμε Απρίλη. Και θα ‘χουν γίνει κι εκλογές ενδιάμεσα χωρίς να χρειαστεί να τρέχουμε κυριακάτικο να στηνόμαστε με τους γέρους να μυρίζουν σκόρδο στην ουρά για να ψηφίσουμε. Κι έτσι θα προστατευτούν κι οι γέροντές μας απ’ τον ιό και θα είναι και το κράτος μας αποδεδειγμένα κοινωνικού χαρακτήρα.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΑΠΑΊΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΚΙ ΕΝΑ ΚΟΛΑΡΟ GPS ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΠΗΓΟΥΝΙ

ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, αλλά θα μπορέσουμε να την καλύψουμε κι αυτή, μέσω των νέων τεχνολογιών. Έτσι κι αλλιώς ηλεκτρονικά παίζουνε όλη μέρα, κολλημένα είναι στην οθόνη. Τα κοιμίζεις λοιπόν ωραία-ωραία τον Οκτώβρη του ‘20 και τα ξυπνάς Απρίλη του ΄21.

Τα βάζεις μετά να δούνε τα βίντεο από την τάξη που γινότανε το μάθημα και μαθαίνουν αυτά. Θα βάλει το κράτος μας κάμερες στους μισούς μαθητές, σε αυτούς που δε θα κοιμηθούν, μικρές κάμερες από αυτές που κολλάνε στα κράνη των ποδηλάτων και τραβάνε βίντεο τις καταβάσεις απ’ τα βουνά. Αφού δε θα ‘χουμε πια βουνά, θα περισσεύουν κι οι κάμερες που αρέσουν και στα παιδιά, έτσι θα τους προβάλουμε μετά το βίντεο και θα μαθαίνουν το μάθημα. Τι χαζά είναι; γιατί να μη μάθουν δηλαδή;

Καταλαβαίνω πως στην αρχή θα τους φανεί λίγο παράξενο. Ειδικά αν ο από πίσω στο θρανίο ρίχνει φάπα στον μπροστά, η κάμερα θα κουνάει και θα χαλάει και ο ήχος, αλλά θα ξεπεραστούν αυτά. Στα παιδιά που θα πηγαίνουν στο κανονικό μάθημα και θα φοράνε την κάμερα, μπορούμε να δίνουμε κάνα ελαφρύ ηρεμιστικό, εναλλακτικό, να τα αφήνουμε να βλέπουν τα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση ας πούμε, να μάθουν να μην πολυκουνιώνται, κι αυτά θα συνηθίσουν όπως οι μεγάλοι.

ΌΛΑ ΕΊΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ. Αν δεν έχουν βουνά να τρέχουν και να γίνονται ατίθασα τα παιδιά, θα το μάθουν κι αυτό. Και θα προοδεύσουμε. Γιατί τελικά και ποιος είναι ο ρόλος μας ως άνθρωποι, να προοδεύουμε δεν είναι; Αυτός είναι. Ποιος είναι; να φυλάμε τα βουνά καραούλι σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη; Στο 1800 θα επιστρέψουμε; η ανθρωπότητα προοδεύει. Ρωτήστε και την Ελλάδα 2021, επί 200 χρόνια προγραμματίζονταν. Για ένα έθνος, ο σχεδιασμός είναι το παν.

Γι’ αυτό κι ένα αεροδρόμιο το νοικιάζεις για 100 χρόνια. Νοικιάζονται με airbnb τα αεροδρόμια; Ό,τι να ‘ναι; να έρχεται τη μια μέρα η μια εταιρεία και να σφουγγαρίζεις μετά την πίστα προσγείωσης για να ‘ρθει η άλλη; Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; Θα αλλάζουμε σεντόνια κάθε τόσο σε λιμάνια και αεροδρόμια; Πλύστρες των ξένων θα γίνουμε στη δική μας τη χώρα;

ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΑΖΊ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΊΝΑ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΓΕ Η ΖΩΗ, ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝ’ Η ΡΟΥΤΊΝΑ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. Έχεις χτίσει το αυθαιρετάκι σου, έχεις ρίξει το πανω-σηκωματάκι σου με ελενίτ, έχεις βιδώσει και τη σεζ λόνγκ σου με ούπα στο μπαλκόνι να μην την παίρνει ο αέρας, και απολαμβάνεις τη θέα στο βουνό. Κι έρχονται τώρα και σου παίρνουν τη θέα. Κι εντάξει, αν χτίζει ο απέναντι έναν παραπάνω όροφο, παίρνεις την πολεοδομία, τον καρφώνεις και το φχαριστιέσαι.

Αν έρχεται η ίδια η πολεοδομία και σου παίρνει τη θέα; Ποιόν να καρφώσεις; Σου παίρνουν τη χαρά, τη μπουκιά απ’ το στόμα.

Έτσι είναι όμως η ζωή, δεν μπορούμε να είμαστε πλεονέκτες. Μια θέα τη βλέπεις και στην τηλεόραση. Παλαιότερα που δεν είχαν τηλεόραση πως έζησαν δεν αναρωτιέσαι; Χρειάζεται και εκ μέρους μας μια κάποια θυσία για να προοδεύσουμε. 200 χρόνια ελεύθεροι κοντεύουμε, ας το καταλάβουμε τέλος πάντων, θέλει κι η ελευθερία τις θυσίες της.