Μιας και λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού η συζήτηση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ας ρίξουμε μια ματιά στα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα: Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τη φλεγμονή.
 
[Του Ηλία Γραμματικάκη*]
 
Η αντιφλεγμονώδης ικανότητα της κάνναβης είναι όμως ένα δίκοπο μαχαίρι και εξαρτάται πάντοτε από την κατάσταση της υγείας κάθε συγκεκριμένου ανθρώπου και το λόγο για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το φυτό ή τα φαρμακευτικά σκευάσματα που προκύπτουν από αυτό.
 
Ο λόγος για αυτό είναι ότι μια φλεγμονή στο σώμα μας έχει συνήθως κάποιο σκοπό. Μια φλεγμονώδης αντίδραση λειτουργεί ως αμυντικός μηχανισμός του σώματος στην περίπτωση μιας μόλυνσης ή μιας βλάβης. Άρα σε κάποιες περιπτώσεις, η καταστολή της φυσικής ανοσολογικής αντίδρασης και η μείωση της φλεγμονής σε αυτήν θα μπορούσαν ενδεχομένως να χειροτερέψουν τα πράγματα.
 
Με δυό λόγια:
  • Αν χρησιμοποιείτε Κανναβιδιόλη – CBD και μέσω αυτής έχετε δει βελτίωση έχοντας δημιουργήσει στον οργανισμό σας τη σχετική και αναγκαία ισορροπία, καλό είναι να συνεχίσετε την αγωγή σας.
  • Εάν είστε υγιής και απλά επιθυμείτε να ενισχύσετε περαιτέρω τον οργανισμό σας, μπορείτε να ξεκινήσετε τη λήψη Κανναβιδιόλης – CBD.
  • Εάν έχετε κάποιο θέμα υγείας και επιθυμείτε να το αντιμετωπίσετε μέσω της Κανναβιδιόλης, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.  
Αναλυτικότερα σχετικά με την ευεργετική δράση της κάνναβης στα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ινομυαλγία στα οποία οι επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν για τις ευεργετικές δράσεις του φυτού μπορείτε να διαβάστε το σχετικό άρθρο από το τρίτο τεύχος του You May Say…
 
Στις περιπτώσεις αυτόανοσων νοσημάτων σαν τα παραπάνω, η κάνναβη παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα ιδιοτροπία σε ό,τι αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα: ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να δρα ως «τονωτικό», δε διεγείρει το ανοσοποιητικό στις περιπτώσεις τον αυτοάνοσων νοσημάτων. Για παράδειγμα, με άλλα τονωτικά βότανα, όπως η εχινάκεια, η παρατεταμένη χρήση μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σε τέτοιο βαθμό, που να πυροδοτεί τα ήδη υπάρχοντα αυτοάνοσα. Μελέτες δείχνουν πως η κάνναβη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ασθενών με παθήσεις όπως: πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), έκζεμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, Νόσος Hashimoto (αυτοάνοσο του θυρεοειδούς). Περισσότερα –>.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΎΤΕΙΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ. ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΑΣ ΑΓΩΓΗ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ.
* Ο Ηλίας Γραμματικάκης σπούδασε φαρμακευτική (MPharm) στο University of Brighton και εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία στα φυτικά σκευάσματα και τη σχέση των φαρμακοποιών με αυτά, ενώ παρακολούθησε εξειδικευμένα σεμινάρια φυτοθεραπείας και βοτανολογίας. Από τα μέσα του 2015 εργάζεται στο φαρμακείο του, όπου και δημιούργησε σειρά φυτικών καλλυντικών ελαίων. Είναι κάτοχος του International Comprehensive Medical Marijuana Course (TheAnswerPage & International Cannabis and Cannabinoids Institute) και επιστημονικός συνεργάτης του βιβλίου «Φαρμακευτική Κάνναβη – Οδηγός Χρήσης». Θα τον βρείτε στο facebook στη σελίδα Ηerbalscientist.