Η κάνναβη παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα ιδιοτροπία σε ό,τι αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα: ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να δρα ως «τονωτικό», δε διεγείρει το ανοσοποιητικό στις περιπτώσεις τον αυτοάνοσων νοσημάτων. Για παράδειγμα, με άλλα τονωτικά βότανα, όπως η εχινάκεια, η παρατεταμένη χρήση μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σε τέτοιο βαθμό, που να πυροδοτεί τα ήδη υπάρχοντα αυτοάνοσα. Μελέτες δείχνουν πως η κάνναβη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ασθενών με παθήσεις όπως: πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), έκζεμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, Νόσος Hashimoto (αυτοάνοσο του θυρεοειδούς).
 
[Του Ηλία Γραμματικάκη* από το τρίτο τεύχος του You May Say Magazine]
.
ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
.
..
Πρόσφατα πειράματα σε ποντίκια δείχνουν πως το ενδοκανναβινοειδές σύστημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στα συμπτώματα, αλλά και στην έκβαση της ασθένειας. Μελέτη του 2016 σε ποντίκια έδειξε μειωμένο πρήξιμο στις αρθρώσεις, μειωμένη φθορά των αρθρώσεων και μείωση των δεικτών φλεγμονής γενικότερα.
.
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΆ ΠΛΑΚΑΣ
.
Πρόσφατη μελέτη σε 241 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, έδειξε πως ο συνδυασμός κανναβιδιόλης (CBD) με τετραϋδροκανναβινόλη (THC), μειώνει τη σπαστικότητα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Άλλες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω και δείχνουν πως η κάνναβη έχει νευρο-προστατευτικές ιδιότητες και ενδέχεται να καθυστερήσει την πρόοδο της νόσου, ειδικά όταν αυτή βρίσκεται στα αρχικά στάδια κι οι εστίες είναι λίγες.
.
ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΈΡΟΥ
.
Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα δείχνουν ότι ιδιαίτερα η κανναβιδιόλη, μπορεί να βοηθήσει άμεσα τα συμπτώματα παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και τη Nόσο του Crohn. O μηχανισμός με τον οποίο βοηθά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, όμως πιθανότατα σχετίζεται με την αντιφλεγμονώδη δράση της κανναβιδιόλης, όπως επίσης και τις αλλαγές που προκαλεί στο μικροβίωμα του εντέρου (το CBD βοηθά δηλαδή στην επαναφορά της εντερικής χλωρίδας στη φυσιολογική της κατάσταση).
.
ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ
.
Κι εδώ ο μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρος, καθότι η πάθηση είναι η ίδια περίπλοκη. Σε μελέτη 40 ασθενών που δόθηκε σκεύασμα συνθετικής τετραϋδροκανναβινόλης, οι ασθενείς δήλωσαν στο ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων πως είδαν βελτίωση σε πόνο, ύπνο και άγχος. Αν και περισσότερες έρευνες είναι αναγκαίες για να μπορεί να είναι βάσιμη η χρήση της κάνναβης ως θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης, η ασφάλεια των κανναβινοειδών σε σχέση με την ασφάλεια των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου, την καθιστά μια πολλά υποσχόμενη επιλογή.
Η κάνναβη έχει μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά τα αυτοάνοσα νοσήματα: παρότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερεί την πρόοδο της νόσου, δεν παρουσιάζει τις παρενέργειες των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που αποτελούν τη συνήθη θεραπεία.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΎΤΕΙΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ. ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΑΣ ΑΓΩΓΗ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ.
* Ο Ηλίας Γραμματικάκης σπούδασε φαρμακευτική (MPharm) στο University of Brighton και εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία στα φυτικά σκευάσματα και τη σχέση των φαρμακοποιών με αυτά, ενώ παρακολούθησε εξειδικευμένα σεμινάρια φυτοθεραπείας και βοτανολογίας. Από τα μέσα του 2015 εργάζεται στο φαρμακείο του, όπου και δημιούργησε σειρά φυτικών καλλυντικών ελαίων. Είναι κάτοχος του International Comprehensive Medical Marijuana Course (TheAnswerPage & International Cannabis and Cannabinoids Institute) και επιστημονικός συνεργάτης του βιβλίου «Φαρμακευτική Κάνναβη – Οδηγός Χρήσης». Θα τον βρείτε στο facebook στη σελίδα Ηerbalscientist.