Η κουλτούρα της κάνναβης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Τζαμάικα και τους Ρασταφάρι, πέρα όμως απ’ τις σχηματικές προσεγγίσεις των εμβλημάτων τόσο του φυτού όσο και του νησιού, κρύβεται ένας ολόκληρος κόσμος και η πλούσια σε μουσική και ιδέες ιστορία του. Ένας κόσμος που άλλοτε δείχνει τόσο συναισθηματικός κι άλλοτε τόσο κυνικός που ακόμη και οι ιστορικές αναφορές σε αυτόν συχνά θυμίζουν φιλμ νουάρ.
O Λάµπρος Φάτσης είναι λέκτορας Κοινωνιολογίας και Εγκληµατολογίας στο University of Southampton και ταυτόχρονα διακεκριμένος DJ και ραδιοφωνικός παραγωγός µε το ψευδώνυµο Boulevard Soundsystem. Τα κείμενα του αφιερώματος αυτού αποτέλεσαν την εισαγωγή που έγραψε για το βιβλίο του Μάρλον Τζέιμς “Η Σύντομη Ιστορία 7 Φόνων”. Και δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο στο Cannabis News -με την άδεια του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου.
Ταυτόχρονα οπτικοποιήθηκαν για τις δημοσιεύσεις αυτές στο Cannabis News με φωτογραφίες και ντοκουμέντα της εποχής, ενώ απέκτησαν και ηχητική διάσταση καθώς συνοδεύονται από ραδιοφωνικές εκπομπές του Λάμπρου Φάτση τις οποίες μπορείτε να ακούτε όσο τα διαβάζετε.
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος γίνεται μια καταγραφή της αποικιοκρατικής ιστορίας του νησιού και της γέννησης του κινήματος του Ρασταφαριανισμού. Ξεκινώντας από τις 56 σφαίρες και την απόπειρα δολοφονίας του Μπομπ Μάρλεϋ, ο Λάμπρος Φάτσης ξεδιπλώνει τις αφορμές για την συγκρότηση της ιδεολογίας του κινήματος.
Στο δεύτερο μέρος καταγράφει την πολιτική βία που ταλάνισε το νησί τη δεκαετία του ’20 και του ’30, αλλά και η δράση του υπόκοσμου της Τζαμάικα, καθώς και το αποτύπωμά της σε επίπεδο κουλτούρας και μουσικής.
Στο τρίτο μέρος, μπήκε στα βαθιά της μουσικής κουλτούρας του νησιού, εκείνης που έφερε ως χαρακτηριστικά γνωρίσματα τις κινούμενες μουσικές καντίνες, τα γιγαντιαία ηχητικά συστήματα, την αναγνώριση των ηχοληπτών και των DJs ως καλλιτεχνών, και υπήρξε το προοίμιο τόσο της ραπ όσο και της χρήσης της μουσικής ως εργαλείου πολιτικής συμφιλίωσης.
Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος ο Λάμπρος Φάτσης* καταγράφει την επιρροή της πλέον εμβληματικής φυσιογνωμίας τόσο της μουσικής ρέγκε όσο και των Ρασταφάρι.