Αυτό είναι ένα τεύχος γενεθλίων, γι’ αυτό μπλέκεται με τον χρόνο κι αναζητά την αξία του: Μετράει δεκαετίες, μετράει εικοσαετίες, έχει το θράσος να μετρήσει και δισεκατομμύρια έτη.
/ Δείτε τα σημεία διανομής του περιοδικού εδώ
Για τα κοινά μας λοιπόν γενέθλια, εμάς που χαζεύουμε τον αιώνα να γίνεται 20 ετών, σας φέρνουμε για δώρο νήματα της έννοιας του χωροχρόνου σε μορφή φωτογραφιών, χρωμάτων, άρθρων, ερωτήσεων, απαντήσεων και ιδεών. Πλέξτε τα πουλοβεράκι να το φοράτε τη νέα δεκαετία.
Αναζητάμε σελίδα τη σελίδα, εν μέσω της γιορτής, τι σημαίνει «20 χρόνια», τι σημαίνει «30 χρόνια».
Οι Ανθρωποφύλακες του Περικλή Κοροβέση κλείνουν 50 χρόνια. Δεν υπάρχει χρόνος μεγαλύτερος απ’ τον ευτυχισμένο χρόνο, αυτόν που ζουν όσοι δεν πρόδωσαν αυτό που αγαπούν. Μας ταξιδεύει με το κείμενό του 100 και 200 χρόνια πίσω, να νιώσουμε πως φτάσαμε στον 21ο αιώνα.
Η Κόμη της Βερενίκης γίνεται 30 ετών και εκατό χιλιάδων αντιτύπων. Ο Γιώργος Γραμματικάκης, γοητευμένος με το θαύμα του σύμπαντος, μιλάει για «το αρχέγονο φως», αυτό που ξεκίνησε πριν 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια «και τώρα κρύβεται στις χούφτες μας».
Η προσπάθεια του ΡΑΚ, του μοναδικού ελληνικού κόμματος που είχε κεντρικό αίτημά του την αποποινικοποίηση της κάνναβης, έγινε 20 ετών. Ο Γιώργης Οικονομόπουλος ξέρει καλύτερα, αλλά όταν τον ρωτάς τι και πως, απαντάει με ποιήματα. Τα ποιήματά του, έγιναν κι αυτά 50 ετών.
Η Ελλάδα κλείνει 10 χρόνια κρίσης, ο Γιώργος Αυγερόπουλος την καταγράφει από την αρχή της κι αναζητά το τέλος της. Στο νέο ντοκιμαντέρ του καθρεφτίζεται το βάρος του χρόνου όσων θα έρθουν αν δεν βάλουμε μυαλό… Κρύβεται και η ελπίδα όσων «δε θα βάλουν ποτέ μυαλό».
Η Κάνναβη είναι συνώνυμο του έρωτα για τη ζωή. Της φτιάξαμε αφιέρωμα κάνναβη και σεξ – κάνναβη και γονιμότητα. Η επιστήμη και ο ορθολογισμός ανθίζουν το φυτό. Άλλωστε η δεκαετία που ξεκινάει, είναι η δεκαετία της, η δεκαετία που η κάνναβη θα γίνει ξανά νόμιμη σε ολόκληρο τον πλανήτη γη.
Η νεαρή Ιουλία Καραπατάκη ερμηνεύει τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη που τυπώθηκαν σε πλάκες γραμμοφώνου πριν 90 χρόνια… κάνοντας τις δεκαετίες να χάνουν, πάλι, τα βήματα του χορού. O Γιωργής Τσαμπουράκης μας φέρνει σε ένα βιαστικό σύμπαν του Τσέχωφ, που θυμίζει ότι ποτέ ο χρόνος δεν αρκεί, ότι «η θνητότητά μας έχει απαιτήσεις». Κι ο ζωγράφος Νίκος Κακουλίδης αλλάζει τη μονάδα μέτρησης, μετράει τον χρόνο με «το φως που έρχεται από τις σκέψεις μας».
Στα βουνά της Καλιφόρνια ανέβηκαν πριν 50 χρόνια τα παιδιά των λουλουδιών. Παρέμεναν κρυμμένα εκεί για περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι να νομιμοποιηθεί ξανά το φυτό, και να φτάσουν σήμερα να θεωρούνται τρέντι. Και πάλι όμως τους την έσκασαν, αντί να τρέχουν και να βιάζονται, θέλουν να κάνουν πράξη την ιδέα της αγάπης για τη φύση και τον άνθρωπο που συνοδεύει την κάνναβη «από πάντα». Η Βασιλική Πρασσά ταξίδεψε το περιοδικό μέχρι εκεί για να το δει με τα μάτια του. Κι αυτό επέστρεψε προστάζοντας:
Το 2020 να γιορταστεί με θόρυβο και κρότο!