Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι παρά τρίχα τη γλύτωσε. Έμεινε υπόδικος για δύο μήνες, κλεισμένος σε ένα μπουντρούμι παρέα με αρουραίους και κατσαρίδες. Βρόμικος, νηστικός προπηλακισμένος από τους δεσμοφύλακες. Ένας ανώνυμος χαφιές τον είχε καταγγείλει για ομοφυλοφιλία και περίμενε να καταδικαστεί στην πυρά. Αυτά προέβλεπαν οι νόμοι της Ιεράς Εξέτασης. Αν καιγόταν, δεν θα είχαμε σήμερα ελικόπτερα, υποβρύχια, αλεξίπτωτα και πολλά άλλα ακόμα. Ούτε καν τη μηχανή που κάνει τα μακαρόνια. Όλα αυτά σχεδιασμένα με κάθε λεπτομέρεια έτοιμα να μπουν σε εφαρμογή. Εκτός από ζωγράφος της Τζοκόντα, ήταν και υπέροχος μάγειρας. Τα πιάτα που σέρβιρε ήταν σαν μωσαϊκά. Ψηφίδες τους τα υλικά του φαγητού. Ας παρηγορηθούμε κι εμείς εδώ στη μικρή γωνιά της χώρας μας. Για τους άξιους υπάρχει πάντα μια Ιερά Εξέταση που τους περιμένει.

Κείμενο: Περικλής Κοροβέσης
Ζωγραφική: Νίκος Μόσχος

Πατέρας του σύγχρονου αεροπλάνου ήταν ο βραζιλιάνος Ντιμόν. Δεν περίμενε πως η εφεύρεσή του θα γινόταν πολεμική μηχανή. Την είχε φτιάξει για ειρηνικούς σκοπούς. Συγκλονίστηκε όταν είδε τους πρώτους βομβαρδισμούς αμάχων στη Βόρεια Αφρική. Στο παιχνίδι Ιταλοί, Γάλλοι, Ισπανοί. Όλοι στόχευαν πυκνοκατοικημένες περιοχές για να έχουν σίγουρα μεγάλο αριθμό θυμάτων. Η φρίκη του Ντιμόν μεγάλωσε κατά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ειρηνική του μηχανή έγινε όπλο μαζικού θανάτου. Και άρχισε να τρέχει μέρα και νύχτα για να απαγορευτούν οι βομβαρδισμοί από αεροπλάνο, όπως απαγορεύτηκε η ρίψη δηλητηρίου στο νερό. Έφτασε μέχρι την Κοινωνία των Εθνών. Κανείς δεν τον άκουγε και τον παίρναν για τρελό. Δεν άντεξε άλλο. Κρεμάστηκε από τη γραβάτα του σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Αυτός ο στιβαρός, ποντοπόρος ήρωας ήταν στην κατηγορία του φτερού.

Τα κείμενα του Περικλή Κοροβέση δημοσιεύτηκαν πρώτη φορά το 2013 στο βιβλίο «Παράπλευρες Καθημερινές Απώλειες» (Εκδόσεις των Συναδέλφων).
Έργο του Νίκου Μόσχου, «Our body is dependant on Heaven and Heaven on the Spirit», 2019, ακρυλικό σε λινό, 100×80εκ. Αυτές τις μέρες και έως τις 7 Μαρτίου, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την όγδοη ατομική του έκθεση με τίτλο «Συνθήκες προσαρμογής» στη γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα.