“Από δω, λοιπόν, σιωπή. Από κάτω τρόμος και θυμός” 

“Γιατί δόθηκε σε όλους τους επαγγελματίες οδικός χάρτης ασφαλούς εξόδου στην αγορά και οικονομική στήριξη, εκτός από τους καλλιτέχνες;» είναι η επίμονη ερώτηση των καλλιτεχνών από όλους τους χώρους η μεγάλη κινητοποίηση των οποίων έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και εκατοντάδες ακόμη καλλιτέχνες, καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο χώρο των τεχνών.

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού την Τρίτη 28 Απριλίου, μεγάλος αριθμός Ελλήνων καλλιτεχνών διαμαρτυρήθηκε μέσω των social media. Χειρόγραφες επιστολές, αναρτήσεις μαύρων φωτογραφιών και μακροσκελή μηνύματα, διαδέχτηκαν το μήνυμα της κυβέρνησης που σηματοδοτεί την πλέον αβέβαιη χρονιά στην πρόσφατη ιστορία για τα φεστιβάλ, τις συναυλίες, αλλά και τις κάθε είδους προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Στο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα με θεατές, ενώ την Πέμπτη 30/5 διευκρίνισε πως έχει ζητήσει από ειδικούς επιστήμονες να διερευνήσουν αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες, όπως φεστιβάλ και συναυλίες. 

Έτσι από την Πρωτομαγιά ξεκίνησε κύμα αναρτήσεων των καλλιτεχνών, αλλά και ένα κύμα συμπαράστασης από χρήστες των μέσων κοιωνικής δικτύωσης που αλλάζουν τις εικόνες των προφίλ τους προσθέτοντας σε αυτό την εικόνα με την ένδειξη #support art workers (υποστηρίξτε τους εργαζόμενους του χώρου της τέχνης). 

Στο σχετικό ψήφισμα της σελίδας με τον τίτλο «Art Workers» και υπογραφή «Εμείς»,βρίσκουμε μεταξύ άλλων τις υπογραφές των: Μ. Δούκα, Ρ. Γαλανάκη, Γ. Κιμούλη, Γ. Τσεμπερόπουλου, Χρ. Σαπουτζή, Γ. Αγγελάκα, Ιωάν. Καρυστιάνη,Γ. Νταλάρα,  Ν. Κυπουργού, Κ. Αρζόγλου, Λ. Παπαληγούρα, Π. Παυλίδη, Σ. Μάλαμα, Μ. Μητσιάς, Γ. Νέγκα, Μ. Σάττι, Π. Τσαρούχα, Φ. Δεληβοριά, Γ. Αναστασάκη, Ρ. Πιττακή, Θ. Καραμουρατίδη, Τάνιας Τσανακλίδου, Ά. Σακελλαρίου, Σ. Τζουμέρκα, Άν. Μαρία Παπαχαραλάμπους, Π. Δεντάκη, Στ. Γουλιώτη κ.α. 

Περισσότερες από 35 χιλιάδες οι υπογραφές στο Avaaz

Οι υπογραφές των καλλιτεχνών που απαιτούν  από την πολιτεία να τους ανταποδώσει τον σεβασμό, ανακοινώνοντας  μέτρα που θα ανακουφίσουν όλο τον κόσμο του θεάματοςξεπέρασαν ήδης τις 35 χιλιάδες. Η μεγάλη ανταπόκριση στο ψήφισμα μέσω fb της ομάδας Art Workers, οδήγησε τους καλλιτέχνες να κάνουν συλλογή υπογραφών και μέσω της πλατφόρμας Avaaz.

Η ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά: “Από δω, σιωπή. Από κάτω τρόμος και θυμός”

Δύο μέρες τώρα -και για αρκετούς μήνες από τώρα- εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου (μουσικοί, τεχνικοί, τραγουδιστές, διοργανωτές συναυλιών) ένας ολόκληρος υδροβιότοπος παραγωγικών και δημιουργικών ανθρώπων, είμαστε άνεργοι.

Αυτό το μοιραζόμαστε φυσικά και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από την πανδημία, έστω κι αν με μια ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας, εμείς αποκλείεται να ξαναγυρίσουμε στη δουλειά μας μέχρι να βγει το εμβόλιο, κάτι που θα πάρει αρκετούς μήνες. 

Το σοκαριστικό όμως είναι ότι αυτή η ξαφνική καταστροφή δεν συνοδεύεται από κανένα -αλλά κανένα!- μέτρο στήριξής μας από την κυβέρνηση. Προτείναμε άπειρα τέτοια μέτρα στο ΥΠΠΟ εγκαίρως τόσο για μας όσο και για τους Οργανισμούς μας.Η μπάλα πετιέται στη νομική εξέδρα.Και έτσι -με πρώτους τους πιο αδύναμους κρίκους οδηγούμαστε στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία, χωρίς καμιά υπερβολή.

Η σελίδα αυτή αναστέλλει κάθε δημοσίευσή της μέχρι α) να ανακοινωθεί εξαμηνιαίο ταμείο ανεργίας που να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που δουλεύουν στο θέαμα-ακρόαμα (προτάσεις για το πώς θα γίνει έχουν οι αρμόδιοι στα χέρια τους)  β) να ενισχυθεί η έναρξη λειτουργίας της ΕΔΕΜ, που θα σώσει τους στιχουργούς και τους συνθέτες που από το 2013 υποφέρουν (οι αρμόδιοι γνωρίζουν πώς) γ) σαφής και σταδιακός χάρτης επιστροφής μας στη δουλειά, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.

Είναι σαφές νομίζω πως η διάθεσή μας να προσφέρουμε σε όσους υποφέρουν, φάνηκε τις μέρες του lockdown (η κυβέρνηση το εκμεταλλεύτηκε ήδη αρκετές φορές αυτό). Αυτή τη στιγμή -σε απάντηση- οδηγεί όλους τους ανθρώπους μας και τις οικογένειές τους στον αφανισμό. 

Από δω λοιπόν, σιωπή. Από κάτω τρόμος και θυμός. Και συζητήσεις για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μου. Ελπίζω όχι πράξεις απελπισίας

Η ανάρτηση του Σωκράτη Μάλαμα: “Η αδιαφορία είναι πνιγμός με στοχευμένη πρόθεση”

Το σημερινό τραγούδι είναι αφιερωμένο σε όλους τους φίλους-συνεργάτες-γνωστούς και αγνώστους απ’ όλο το φάσμα των τεχνών κι απ’ όλους τους κλάδους εργασιών. Η αδιαφορία και ο προγραμματισμός της παρούσας κυβέρνησης για όλους αυτούς είναι πνιγμός και εξαφάνιση μάλλον με πολύ στοχευμένη πρόθεση.

Η ανάρτηση του Νίκου Πορτοκάλογλου: “Ας φροντίσει η Πολιτεία και τον ζωντανό πολιτισμό μας”

Ηθική και οικονομική στήριξη ολόκληρης της καλλιτεχνικής κοινότητας τώρα!
Καλά τα Μουσεία και ο πολιτισμός των προγόνων, αλλά ας φροντίσει η Πολιτεία και τον ζωντανό πολιτισμό μας πριν πάει από ασιτία! Μεχρι να ξαναβρεθούμε. Καλημέρα σας.

Η ανάρτηση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη: “Δε νοείται επόμενη μέρα για τον τόπο χωρίς τέχνη, χωρίς πολιτισμό”

Ο πολιτισμός είναι ανάσα, είναι ζωή. Δίνει στίγμα, ανακουφίζει, οδηγεί, ενώνει, προτρέπει, οδηγεί.

Για να συνεχίσει να δίνει ανάσα ο πολιτισμός δεν πρέπει να του κόβεις την ανάσα.

Η επόμενη μέρα δεν έχει καμία μέριμνα για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούμαστε στον πολιτισμό, τους προφανείς και μπροστά, αλλά και τους πολλούς αφανείς και πολύτιμους συνεργάτες μας. Η επόμενη μέρα δεν έχει καμία πρόβλεψη συνθηκών επανεκκίνησης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Είναι τουλάχιστον άδικο και οι συνέπειες είναι ήδη καταστροφικές καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ματαιώσει τις παραστάσεις μας ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και είμαστε σε πλήρη αβεβαιότητα και εντελώς στον αέρα για την επόμενη μέρα κι εμείς αλλά και οι συνεργάτες μας μουσικοί, τεχνικοί, φροντιστές, παραγωγοί και διοργανωτές. Δε θα πω περισσότερα. Ας εισακουστούν οι φωνές μας, είναι πολλές, δυνατές, γνώριμες, μεστές, ουσιαστικές. Ας εισακουστούν οι προτάσεις των συναδέλφων μας στον ευρύτερο χώρο «θέαμα-ακρόαμα» που μας εκπροσωπούν επάξια και τους ευχαριστώ κι εγώ γι’ αυτό.

Δε νοείται επόμενη μέρα για τον τόπο χωρίς τέχνη, χωρίς πολιτισμό.

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο της Φωτεινής Λαμπρίδη στο TVXS για τις εξελίξεις στο θέμα: Το Μαξίμου πετάει το μπαλάκι στη Μενδώνη για τους καλλιτέχνες

*Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου: Art Workers Coalition, “Art Workers Won’t Kiss Ass,” 1969, primaryinformation.org, 2008