H πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τη χρήση ευφορικής κάνναβης από ενήλικες, ετοιμάζεται τώρα να ανεβάσει το επιτρεπόμενο όριο περιεκτικότητας Τετραϋδροκανναβινόλης-THC στους ανθούς του φυτού που πωλούνται από τα φαρμακεία της, αλλά και «να υποδεχτεί» κατά κάποιο τρόπο τους τουρίστες των γειτονικών κρατών που επιθυμούν να κάνουν χρήση κάνναβης στην Ουρουγουάη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός “ναρκω-τουρισμού τύπου Άμστερνταμ», αλλά το να μην απευθύνονται πλέον οι τουρίστες στη μαύρη αγορά για να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυτό.

Καθώς μάλιστα αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία πωλούνται δύο βασικές ποικιλίες του φυτού, δόθηκε το πράσινο φως ώστε αυτές να έχουν πλέον αυξημένη περιεκτικότητα σε THC, την ψυχοδραστιή ουσία του φυτού. Και από το 9% που περιέχουν σήμερα, να μπορούν πλέον να συναγωνιστούν και την περιεκτικότητα του 20% σε THC που μπορεί κανείς να βρει νόμιμα στα Cannabis Club της Ουρουγουάης.

Στο κάθε ένα από τα 155 αυτά Club στα οποία η Πολιτεία παρέχει το δικαίωμα να καλλιεργούν έναν μικρό αριθμό φυτών κάνναβης, συμμετέχουν έως 45 πολίτες. Και προφανώς οι «ερασιτέχνες καλλιεργητές» έχουν αναπτύξει ποικιλίες του φυτού «δυνατότερες», τις οποίες οι καταναλωτές προτιμούν. Άλλωστε και ως «ανεξάρτητοι οικιακοί καλλιεργητές» έχουν ήδη εγγραφεί στα σχετικά κρατικά αρχεία 8 χιλιάδες πολίτες που καλλιεργούν μικρό αριθμό φυτών στο σπίτι τους -χωρίς να συμμετέχουν σε κάποιο από τα 155 Club.  

Καθώς η μικρή χώρα των 3 εκατομμυρίων 300 χιλιάδων κατοίκων αναμένει αύξηση των εσόδων της από την καλλιέργεια του φυτού, τα $7.5 εκατομμύρια δολάρια των εξαγωγών κάνναβης το 2020, αποτελούν μια καλή αρχή. Παραμένουν όμως πολύ μακριά από τους στόχους σύμφωνα με τους οποίους η Ουρουγουάη ανέμενε δεκάδες εκατομμυρίων να εισρεύσουν στα ταμεία της, -προφανώς μην υπολογίζοντας σωστά τον διεθνή ανταγωνισμό της αγοράς του φυτού.

Μια ματιά στην «πρώτη χώρα που νομιμοποίησε το φυτό»

Η Ουρουγουάη νομιμοποίησε την ευφορική  χρήση της κάνναβης το 2013 και καταγράφηκε ως η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην οποία το φυτό είναι νόμιμο για όλες του τις χρήσεις: τη βιομηχανική, τη φαρμακευτική και την ευφορική. Προϋπήρξε η Ολλανδία στην οποία η καλλιέργεια μέχρι πέντε φυτών για προσωπική χρήση είναι αποποινικοποιημένη, αλλά η πιο μαζική καλλιέργεια (για την κάλυψη των αναγκών των coffeeshop) δεν είναι νόμιμη. Έτσι η Ουρουγουάη δείχνει να παίρνει επάξια τον τίτλο της πρώτης χώρας που νομιμοποίησε πλήρως την κάνναβη τον 21ο αιώνα. 

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του “μοντέλου της Ουρουγουάης για την κάνναβη”.

Σήμερα στη χώρα η κάνναβη πωλείται προς 1 δολάριο και 30 λεπτά το γραμμάριο*

Ο καθορισμός της τιμής πώλησης γίνεται από την κυβέρνηση και από το 1 δολάριο και 30 σεντς που στοιχίζει το γραμμάριο της κάνναβης*, τα 90 λεπτά πηγαίνουν στις δύο επιχειρήσεις που καλλιεργούν το φυτό στη χώρα και τα υπόλοιπα 40 λεπτά μοιράζονται μεταξύ των φαρμακείων και της κυβέρνησης η οποία χρησιμοπoιεί τα χρήματα  αυτά για να χρηματοδοτήσει προγράμματα πρόληψης.

Θα πρέπει βέβαια να υπολογίσει κανείς ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα στην Ουρουγουάη είναι περίπου 2000 δολάρια Αμερικής, κάτι που κάνει την τιμή του φυτού ανάλογη με 10 δολάρια το γραμμάριο εάν αυτό πωλούνταν στον Καναδά.

H κάνναβη πωλείται στα φαρμακεία και σε ειδικά αδειοδοτημένα club σε συσκευασίες που αναγράφουν την ποιότητά της και προειδοποιούν για τις ιδιότητες του φυτού και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ κάθε πολίτης της χώρας έχει δικαίωμα να αγοράζει και να καταναλώνει έως και 40 γραμμάρια ανά μήνα. Οι καταναλωτές μάλιστα καταγράφονται σε ειδικό μητρώο όπου σημειώνεται η κάθε τους  αγορά.

Όσοι καλλιεργούν στο  σπίτι τους έχουν δικαίωμα να διατηρούν μέχρι 6 φυτά, ενώ όσοι θέλουν να δημιουργήσουν club πρέπει να είναι τουλάχιστον 45 στον αριθμό και σε κάθε club επιτρέπεται η καλλιέργεια έως 99 φυτών.

H παραπάνω διαδικασία, που εκτός των  άλλων περιλαμβάνει και την καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων των χρηστών, κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μην ενθαρρυνθεί η κατανάλωση, ενώ η χαμηλή τιμή πώλησης ορίστηκε ως τέτοια ώστε να χτυπηθεί η μαύρη αγορά της κάνναβης στην οποία η τιμή  είναι  περίπου 3 δολάρια το γραμμάριο.

*Τιμή κατά μέσο όρο με βάση τις τιμές των τελευταίων ετών

Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:

Bloomberg / Ganjapreneur. / 

ZenPype: Uruguay Pharmacies Are Selling Cannabis For a $1.30 Per Gram

UPI: Uruguay to sell cannabis in pharmacies at $1.30 per gram

Reuters: Uruguay to produce medical marijuana for export