Η χρήση ηλεκτροδίων κάνναβης θα άλλαζε τους τρόπους παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, δίνοντας λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Θα έφερνε έτσι επανάσταση στην οικονομία, θέτοντας σε αχρηστία το πετρέλαιο και τη χημική βιομηχανία που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Oμάδα Αμερικανών και Καναδών επιστημόνων έχει εδώ και χρόνια αναπτύξει μια μπαταρία χρησιμοποιώντας ίνες κάνναβης, ένα υλικό πολύ φθηνότερο από το λίθιο ή το γραφένιο. Θερμαίνοντας τις ίνες κάνναβης για 24 ώρες στους 176 βαθμούς Κελσίου, οι επιστήμονες κατάφεραν να παράξουν νανο-φύλλα άνθρακα. Ο Δρ David Mitlin του Πανεπιστημίου Clarkson της Νέας Υόρκης και η ομάδα του που «οδηγούν» τη σχετική έρευνα, δημιούργησαν ήδη υπερπυκνωτές που έχουν αποτελέσματα «ίδια ή και καλύτερα με αυτά που προσφέρει το γραφένιο».
Σε αντίθεση με τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που έχουμε σήμερα, που για να επανακτήσουν την ενέργεια τους χρειάζονται αρκετές ώρες, οι “supercapacitors” το καταφέρνουν μέσα σε δευτερόλεπτα. Όμως καθώς οι υπερπυκνωτές δεν μπορούν ακόμη να αποθηκεύσουν την ποσότητα ενέργειας που μπορούν να αποθηκεύσουν οι μπαταρίες, η ομάδα του Δρ. Mitlin προτείνει να σχεδιαστούν καλύτερα ηλεκτρόδια βασισμένα σε ίνες κάνναβης.
Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη συνάντηση της American Chemical Society στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Nano το 2017.
«Κατασκευάζουμε υλικά που μοιάζουν με γραφένιο για το ένα χιλιοστό της τιμής – και το κάνουμε με απόβλητα», ανέφερε ο Miltin. «Η κάνναβη που χρησιμοποιούμε είναι απολύτως νόμιμη. Δεν περιέχει THC, οπότε δεν πρόκειται για κάνναβη με ψυχοτρόπες ιδιότητες» συμπληρώνει ο καθηγητής, αν και προφανώς δύσκολα θα σκέφτονταν κανείς να χρησιμοποιήσει κάνναβη σε μορφή μπαταρίας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Οι περισσότερες μπαταρίες κινητών τηλεφώνων, αυτοκινήτων αλλά και ηλεκτρικών εργαλείων σήμερα κατασκευάζονται από λίθιο ή γραφένιο, υλικά σπάνια και ιδιαίτερα ακριβά.
Η ισχύς μιας τυπικής μπαταρίας λιθίου είναι 70mAh/g, ενώ η ισχύς μιας μπαταρίας κάνναβης είναι 300mAh/g
Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα μπαταρία της Tesla που κατασκευάζεται από φωσφορικό σίδηρο λιθίου, διαρκεί δύο φορές περισσότερο από τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου, τον μισό δηλαδή χρόνο από εκείνον που διαρκεί μια «μπαταρία κάνναβης». Ενώ και το κόστος για την κατασκευή υπερπυκνωτών κάνναβης είναι πολύ φθηνότερο σε σύγκριση με εκείνων που έχουν βάση το γραφένιο.
Σύμφωνα με τον Δρ. Mitlin: “Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι τα ηλεκτρόδια μας γίνονται από βιολογικά απόβλητα, χρησιμοποιώντας μια απλή διαδικασία, και, ως εκ τούτου, είναι πολύ φθηνότερα από ό,τι γραφενίου». Ο ίδιος επιμένει πως η χρήση ηλεκτροδίων κάνναβης θα άλλαζε τους τρόπους παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, δίνοντας λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Κάτι τέτοιο θα έφερνε πραγματική επανάσταση στην οικονομία, θέτοντας σε αχρηστία το πετρέλαιο και τη χημική βιομηχανία που καταστρέφουν το περιβάλλον.
Πηγές: