Άλλοι περίμεναν από τη Γερμανία όπου οι εταίροι της κυβέρνησης κατέληξαν πρόσφατα σε σχετική συμφωνία και άλλοι από το Λουξεμβούργο όπου προ ημερών έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις να σηματοδοτήσει τη «νέα Ευρωπαϊκή εποχή για την κάνναβη». Η Μάλτα όμως είναι αυτή που, τυπικά τουλάχιστον, έκοψε πρώτη το νήμα.
Και έτσι κηρύσσεται σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επίσημη λήξη της απαγόρευσης της κάνναβης, και η Γηραία Ήπειρος απομακρύνεται μετά από δεκαετίες, αργά αλλά σταθερά, από το κυνήγι των μαγισσών που αφορούσε στο φυτό.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Μάλτας νομιμοποίησε εχτές (14/12/2021) την καλλιέργεια και τη χρήση κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς χάρη στις ψήφους του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Ο υποστηρικτής του νομοσχεδίου, Owen Bonnici, βουλευτής και νυν Υπουργός Ισότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, πανηγύρισε το γεγονός: «Είμαστε αυτοί που δημιουργούν την αλλαγή», δήλωσε.
Η νομοθεσία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μάλτας, George Vella , γιατρό στο επάγγελμα, αν και η υπογραφή της θεωρείται απλώς τυπική.
Το μικρό νησιωτικό κράτος της Μάλτας , το οποίο επιτρέπει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς από το 2018, είναι έτσι προικισμένο πλέον με έναν πρωτοποριακό νόμο, καθώς νομιμοποιεί τη χρήση, την καλλιέργεια και την κατοχή κάνναβης εντός ορισμένων ορίων για ευφορικούς-ψυχαγωγικούς σκοπούς.
O νόμος προβλέπει ότι:
όσοι είναι 18 ετών και άνω, μπορούν να κατέχουν έως και 7 γραμμάρια κάνναβης ή ψυχοδραστικά παράγωγά της, να καλλιεργούν έως 4 φυτά και να διατηρούν στο σπίτι έως και 50 γραμμάρια ανθών του φυτού
Ωστόσο, στη Μάλτα δεν θα μπορείτε να καταναλώνετε κάνναβη δημοσίως, ενώ όποιος το κάνει θα τιμωρείται με πρόστιμο 235 ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί στα 500 ευρώ εάν η χρήση γίνει μπροστά σε ανήλικους.
Η κάνναβη μπορεί να καταναλωθεί σε ιδιωτικές κατοικίες ή σε χώρους που καλύπτονται από αυτόν τον νόμο και θα λειτουργούν ως ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί σύλλογοι.
Αυτοί οι σύλλογοι, που δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα 500 μέλη και θα διοικούνται από άτομα αποδεδειγμένα «καλής διαγωγής», δεν επιτρέπεται να διαφημίζουν τις δραστηριότητές τους και να έχουν την έδρα τους σε απόσταση μικρότερη των 250 μέτρων από σχολεία.
Η κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα έχουν συναντήσει σφοδρή αντίθεση από καθολικές ενώσεις , οι οποίες προβλέπουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Η Αρχιεπισκοπή της Μάλτας δημοσίευσε χθες δήλωση στην οποία προειδοποίησε ότι η νομοθεσία για την ψυχαγωγική κάνναβη δεν είναι «προοδευτική» και θα είναι «επιβλαβής» για την κοινωνία. Γι’ αυτό άλλωστε η Καθολική Εκκλησία, μαζί με 57 οργανώσεις και ομάδες πίεσης, είχε ζητήσει από το Κοινοβούλιο να σταματήσει την επεξεργασία αυτού του νόμου, χωρίς επιτυχία.
Πηγή: El Mundo
Χριστουγεννιάτικα δώρα και προσφορές από το The Hemp City
.