Οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα της κάνναβης στην καταπολέμηση μιας σειράς σοβαρών ασθενειών συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς: Πρόσφατα η Ολλανδία ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 1,4 εκατομμύρια ευρώ μιας νέας έρευνας για τη δράση των κανναβινοειδών έναντι της επιληψίας στα παιδιά, ενώ η Αγγλία μιας έρευνας για τα οφέλη της κάνναβης στο γλοιοβλάστωμα που αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.
Καθώς η ευεργετική δράση των κανναβινοειδών στην επιληψία των παιδιών ερευνάται εδώ και χρόνια με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα βλέμματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας συγκεντρώνει εκ των πραγμάτων η Αγγλική έρευνα μιας και πρόκειται για την πρώτη του είδους της. Πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Cancer Research UK του πανεπιστημίου Birmingham και σε αυτήν οι ιατροί θα χορηγήσουν σε ασθενείς το φάρμακο Sativex ταυτόχρονα με τη χημειοθεραπεία που θα τους παρέχουν.
Το γλοιοβλάστωμα είναι μια ιδιαίτερα επιθετική και επίμονη νόσος που οδηγεί πολλούς ασθενείς στο θάνατο μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Περίπου 2.200 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με γλοιοβλάστωμα κάθε χρόνο στην Αγγλία κάνοντας την ασθένεια την πλέον συχνή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.
Το Sativex -του οποίου η αποζημίωση από τα δημόσια ταμεία εγκρίθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά και για Έλληνα ασθενή– προορίζονταν αρχικά για χορήγηση σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και στόχευε στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας.
Πιστεύουμε ότι το φάρμακο θα σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αν συνδυαστεί με τη χημειοθεραπεία που γίνεται με τεμοζολομίδη…
… δήλωσε σχετικά η Susan Short, η καθηγήτρια ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Leeds University που ηγείται της έρευνας.
Την Αγγλική έρευνα χρηματοδοτεί η μη κερδοσκοπική οργάνωση Brain Tumour Charity και σε αυτήν θα συμμετάσχουν 232 ασθενείς από όλη τη χώρα. Στα 2/3 από αυτούς θα χορηγηθεί το Sativex μαζί με τη χημειοθεραπεία, ενώ στο 1/3 θα χορηγηθεί ένα placebo-εικονικό φάρμακο μαζί με τη χημειοθεραπεία.
Η νέα αυτή έρευνα πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Cancer Research UK του πανεπιστημίου Birmingham και πρόκειται για την εξέλιξη προηγούμενης στην οποία ελέγχθηκε η ασφάλεια της χορήγησης του κανναβινοειδούς φαρμάκου σε 27 ασθενείς -και της οποίας τα αποτελέσματα υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.