Το κείμενο κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα ως μια προσπάθεια απάντησης στα δεκάδες ερωτήματα που έφταναν στο περιοδικό από τους ασχολούμενους με τη βιομηχανία της κάνναβης σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι δήλωναν ιδιαίτερα μπλεγμένοι με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα… και δεν έβγαζαν άκρη.

Στην πραγματικότητα αποτελεί μια συνοπτική καταγραφή νόμων και διατάξεων που συνθέτουν “την ελληνική πραγματικότητα”. Και δίνει μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας σχετικά με το θέμα της κάνναβης.

[Του Αποστόλη Καπαρουδάκη]

«Κλαυσίγελος», μια λέξη ελληνική

Τι ακριβώς συμβαίνει με την κάνναβη στην Ελλάδα το 2019 [Μέρος Ά]

Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του περιοδικού You May Say… οι συζητήσεις με τους φίλους και τους συνεργάτες μας από το εξωτερικό φούντωσαν. Οι περισσότεροι από εσάς δυσκολεύεστε να κατανοήσετε την ελληνική πραγματικότητα. Δεν σας κατηγορούμε για αυτό, ακόμη κι εμείς που γεννηθήκαμε εδώ και γνωρίζουμε τι σημαίνει η λέξηκλαυσίγελος”, δυσκολευόμαστε. “Κλαυσίγελοςλοιπόν είναι μια λέξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που σημαίνει γέλιο και κλάμα μαζί. Και περιγράφει η λέξη αυτή πολύ παραστατικά αυτό που συμβαίνει με την κάνναβη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αισιοδοξία, μιας και εκτός των άλλων γνωρίζουμε ότι ακόμη και στις χώρες του πλανήτη όπου τα λεξικά δεν έχουν λέξεις σαν την παραπάνω, πάνωκάτω αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι με το φυτό: απτις μεγάλες επιχειρήσεις έως τους μικρούς καλλιεργητές, αλλά και από τους επιστήμονες, τους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς, έως τους ασθενείς.

Καλύτερα να μη μας ρωτάτε διαρκώς με βλέμμα γεμάτο απορίαγιατί δε γίνεστε η Καλιφόρνια της Ευρώπης;” καιγιατί δεν αρπάζετε απτα μαλλιά την ευκαιρία της κάνναβης για να βγείτε από την κρίση;”. Ξέρουμε κι εμείς ότι έχουμε τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, έχουμε κι εμείς σκεφτεί μοντέλα οικοτουρισμού στηριγμένου στην κάνναβη που θα μπορούσαν και την τουριστική μας βιομηχανία να απογειώσουν και τη χώρα να αναδείξουν στην πρωτοπορία της βιομηχανίας του φυτού που καλπάζει σε όλο τον πλανήτη.

Ξέρετε όμως κι εσείς ότι αυτά απαιτούν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Και για την ώρα τουλάχιστον, τέτοιες δεν λαμβάνoνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Πολλοί από τους πολιτικούς μας αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων. Σχεδόν όμως κανένας δεν προτίθεται να συγκρουστεί μετο στίγμα της κάνναβηςαναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Για την ώρα βλέπουμε κι εμείς μαζί με εσάς το Λουξεμβούργο να ετοιμάζεται για τη νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης του φυτού. Και λέμε «ευτυχώς που δεν έχει νησιά και παραλίες σαν τις ελληνικές το Λουξεμβρούργο, γιατί θα έχανε η Ελλάδα για πάντα το πλοίο”.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν με το κείμενο αυτό να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε που ακριβώς βρίσκεται τογέλιοκαι που τοκλάμαπου συνθέτουν τον κλαυσίγελο στην νέα ελληνική ιστορία της κάνναβης.

Ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά:

Α. Η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα το 2019

Ιούνιος 2017: “Νόμιμη η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τηνομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβηςστις 30 Ιουνίου 2017.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.
I Accept

Λίγο αργότερα ψηφίστηκε από τη βουλή και ο σχετικός νόμος του κράτους. Ο νόμος αυτός ορίζει τις προϋποθέσεις που χρειάζονταν ώστε οι επενδυτές να καλλιεργήσουν κάνναβη με υψηλή περιεκτικότητα σε THC που προορίζεται για φαρμακευτική χρήση.

Κενό στο νόμο αυτόν παραμένει μέχρι και σήμερα ποιό θα νοείται ωςτελικό φαρμακευτικό προϊόν. Με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μη γνωρίζουν με ακρίβεια ποιό θα είναι και το κόστος της επένδυσής τους. Η διαφορά μεταξύ του εάντελικό προϊόνθεωρείται ο ανθός του φυτού ή ένα εκχύλισμα ή σκεύασμα, καθώς και το ποιές προϋποθέσεις πρέπει να καλύπτει αυτό το σκεύασμα και ποιές πιστοποιήσεις οφείλει να διαθέτει, μπορούν να διπλασιάσουν το κόστος της επένδυσης.

Πόσες εταιρείες έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης για μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης

Παρόλα αυτά, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019, για το πρώτο στάδιο της έγκρισης που προβλέπει ο νόμος, αυτό τηςΆδειας Εγκατάστασης της Μονάδας”, είχαν κατατεθεί 71 φάκελοι αιτήσεων. Από αυτές απορρίφθηκαν 4, ενώ έλαβαν ήδη άδεια που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης 14 εταιρείες. Αναλυτικό κατάλογο αυτών των 14 εταιρειών καθώς και τα οικονομικά στοιχεία της επένδυσής τους, θα βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.

11 ακόμη εταιρείες έχουν λάβει ήδη την έγκριση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανεβάζοντας τον πραγματικό αριθμό τωνεγκεκριμένων εταιρειώνσε 25.

Συνολικά αυτές οι επενδύσεις αφορούν εκτάσεις 1.107.941 τ.μ., και επενδύσεις 359.100.468 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά βέβαια είναικατά προσέγγιση”, αφορούν στα όσα οι ίδιες οι εταιρείες δηλώνουν στους φακέλους που καταθέτουν προς έγκριση και όχι στο τι τελικά θα συμβεί. Σύμφωνα επίσης με τις δηλώσεις των επενδυτών, όταν οι επενδύσεις τους ολοκληρωθούν θα έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα 2.247 θέσεις εργασίας.

Που βρίσκονται ανά την Ελλάδα οι αδειοδοτημένες μονάδες καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης. Στοιχεία από τον προϊστάμενο του τμήματος Αδειοδότησης Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Τοτελικό φαρμακευτικό προϊόνκαι οι Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου

Καθώς, όπως γράφουμε και παραπάνω, ο νόμος δεν καθορίζει ποιό νοείται ως τοτελικό προϊόνπου θα παράγουν οι μονάδες φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, οι επενδυτές καλούνταν να επενδύσουν χωρίς να γνωρίζουν ποιό θα είναι και το τελικό κόστος της επένδυσής τους. Αυτό έφερε αμηχανία στην αγορά και καθυστέρηση στις επενδύσεις.

Αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον προσδιορισμό του τι θα νοείται ωςτελικό φαρμακευτικό προϊόνείναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου. Δύο είναι οι λόγοι που αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα με σαφήνεια καθοριστεί.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι καθώς η κάνναβη δεν είναι ένα συμβατικό φάρμακο, δεδομένα πρωτόκολλα για το ποιές προϋποθέσεις οφείλουν να έχουν τα σκευάσματά της που θα εγκριθούν ως φάρμακα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν βέβαια πρωτόκολλα που ακολουθούν ήδη χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιταλία ή η Γερμανία στην οποία η κάνναβη συνταγογραφείται σε χιλιάδες ασθενείς. Θα μπορούσαν με σχετική ευκολία να αναπαραχθούν και στην Ελλάδα. Δεν επελέγη όμως μια τέτοια λύση για λόγους άγνωστους σε εμάς και, η αλήθεια είναι, για λόγους και ελαφρώς ακατανόητους σε εμάς.

Επιστημονική Επιτροπή ΕΟΦ: Η κάνναβη δεν είναι φάρμακο πρώτης επιλογής, ελάχιστες οι προτεινόμενες θεραπευτικές χρήσεις της. Δεκέμβριος 2018. Πηγή

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στον ΕΟΦ, προφανώς αδίκως γιατί δεν είναι η δουλειά του αυτή, έπεσε ο κλήρος να προστατεύσει τη χώρα από κάθε είδουςεπενδυτές φαντάσματαοι οποίοι θα μπορούσαν να δηλώσουν ότι κάνουν μια σχετική καλλιέργεια για να παράξουνφάρμακα”. Εάν όμως ως φάρμακο νοούμε τον ανθό του φυτού, ποιός θα τους εμπόδιζε έπειτα να εξαγάγουν όλη την κάνναβη που παράγουν σε χώρες του εξωτερικού όπου η ευφορική της χρήση είναι νόμιμη, απολαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερα και γρηγορότερα κέρδη; Σε μια τέτοια περίπτωση οι ασθενείς δε θα είχαν φάρμακα κάνναβης, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα καλλιεργούνταν με κάνναβη απάκρη σε άκρη. Οι Καναδοί όμως, για παράδειγμα, θα είχαν επάρκεια προϊόντων στα εκεί dispensaries…

Τελικά, ο ΕΟΦ προχώρησε στην έκδοση οδηγιών: Οι εταιρείες που θέλουν να πάρουν έγκρισηγια το φάρμακό τουςπρέπει να καταθέσουν σειρά από έγγραφα και το σκεύασμά τους να πληρεί αυστηρές προϋποθέσεις. ΑκόμηΣεπτέμβριος του 2019- δεν είναι σαφές εάν η ξηρά μορφή του φυτού έχει ελπίδα να λάβει έγκριση, σίγουρο όμως είναι ότι οι σχετικοί φάκελοι χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες προετοιμασίας και πολυπληθές εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να συνταχθούν και να κατατεθούν.

Εδώ όμως, τόσο ο ΕΟΦ όσο και το Υπουργείο Υγείας, αντιμετωπίζουν και μια σειρά προβλήματα δεοντολογίας και επιστημονικής προσέγγισης του θέματος. Για παράδειγμα, η καπνιζόμενη κάνναβη έχει ενδείξεις μέγιστης απόδοσης για τα συμπτώματα μιας σειράς ασθενειών, πως θα μπορούσε λοιπόν να αποκλειστεί ο ανθός του φυτού από τηφαρμακευτική του χρήση”;

Στη διαδικασία της συμπλήρωσης των φακέλων τους ώστε να κατατεθούν στον ΕΟΦ βρίσκονταν στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2019, τουλάχιστον 2 εταιρείες.

Ενώ αρχές του καλοκαιριού του 2019 με κοινή υπουργική απόφαση η κάνναβη άλλαξε κατηγορία στον σχετικό Πίνακα των Ουσιών, γεγονός που σημαίνει ότι, όταν και όποτε συνταγογραφηθεί στην Ελλάδα φάρμακο κάνναβης, οι ασθενείς θα μπορούν να το παραλαμβάνουν απευθείας από το φαρμακεία. 

Κλαυσίγελος Μέρος Β

Η κατάσταση των ασθενών, της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης ιατρών και επιστημόνων υγείας, καθώς και τα σχετικά με την Κανναβιδιόλη, την κλωστική-βιομηχανική κάνναβη και τα προϊόντα της.

Οι ασθενείς

Από τη στιγμή που η Πολιτεία ανακοίνωσε ότινομιμοποιήθηκε η φαρμακευτική κάνναβη, οι ασθενείς αναμένουν και τα σχετικά φάρμακα. Και δυόμιση χρόνια, είναι πολλά για να περιμένει ένας ασθενής.

Κι ενώοι τολμηροί επιχειρηματίεςπροχωρούν πλέον βήμαβήμα τη διαδικασία της έγκρισης των εγκαταστάσεών τους που θα καλλιεργούν κάνναβη, οιτολμηροί ασθενείςσυνεχίζουν αναγκαστικά να πράττουν αυτό που έπρατταν και τα προηγούμενα χρόνια: Ή απευθύνονται στη μαύρη αγορά για να λάβουν σκευάσματα που περιέχουν THC ή καλλιεργούν μόνοι τους τα φυτά που έχουν ανάγκη ή αν έχουν την οικονομική άνεση μεταναστεύουν στην Αγγλία για παράδειγμα όπου υπάρχουν κλινικές στις οποίες μπορεί το φυτό να τους συνταγογραφηθεί νόμιμα.

Παρόλα αυτά, έστω και με αργούς ρυθμούς, οι κρατικές υπηρεσίες δείχνουν να κινούνται καθώς τον Ιούνιο του 2019 ρυθμίστηκε με κοινή υπουργική απόφαση ότι τα σκευάσματα κάνναβης θα μπορούν οι ασθενείς να τα προμηθεύονται απευθείας από τα φαρμακεία (όποτε βέβαια οριστικοποιηθεί ποιά σκευάσματα θα είναι αυτά και ποιές ειδικότητες ιατρών θα τα συνταγογραφούν).

 

Συνεχίζονται οι συλλήψεις ασθενών που καλλιεργούν την κάνναβη ως φάρμακο. Μάϊος 2018.

Συλλήψεις ασθενών που χρησιμοποιούν κάνναβη

Ενδιάμεσα, οι συλλήψεις ασθενών από την αστυνομία συνεχίζονται. Αν και είναι φανερό ότι, τουλάχιστον μέχρι την πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2019, δεν συνιστούσε προτεραιότητα της αστυνομίας η σύλληψη των ασθενών, οι συλλήψεις δεν σταμάτησαν.

Kάποιοι συλλαμβάνονται επειδή καλλιεργούν οι ίδιοι την κάνναβη ως φάρμακο, όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενείς Υπέρ Της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης. Κάποιοι άλλοι επειδή απλά χρησιμοποιούν κάνναβη για λόγους Υγείας όπως η οικογένεια που συνελήφθη στην Κρήτη και τώρα συγκεντρώνει υπογραφές μέσω της πλατφόρμας Avaaz.

Συλλογή υπογραφών από ασθενείς: Σταματήστε τις διώξεις για κάνναβη, δημιουργήστε Κάρτα Ασθενή. Ιούλιος 2018.

Το επίπεδο επιστημονικής ενημέρωσης Ιατρών και επαγγελματιών του χώρου της υγείας

Μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση και μετεκπαίδευση ιατρών και επαγγελματιών του χώρου της Υγείας από την Πολιτεία δεν υπάρχει. Σεμινάρια μετεκπαίδευσης ιατρών τόσο διεθνή όσο και με συμμετοχή μόνο Ελλήνων επιστημόνων έχουν πραγματοποιηθεί μόνο με πρωτοβουλίες ιδιωτών. Πλέον σοβαρή προσπάθεια του είδους μέχρι σήμερα υπήρξε η CannaBetta, λόγω και της συνεργασίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων σε αυτήν όσο και λόγω υψηλού επιστημονικού επιπέδου και διεθνών συμμετοχών.

Η πρώτη γενιά Ελλήνων ιατρών που είναι ικανοί να χειριστούν την κάνναβη ως θεραπευτικό μέσο δημιουργείται ταχύτατα, αν και πάλι η Πολιτεία υστερεί μιας και δεν έχει ορίσει με σαφήνεια ούτε ποιές ειδικότητες ιατρών θα μπορούν να συνταγογραφούν την κάνναβη, ούτε για ποιές παθήσεις.

Και πάλι ο ΕΟΦ, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, πρoέβη στα τέλη του 2018 σεμια πρώτη ανακοίνωση”. Σύμφωνα με αυτήν η κάνναβη δε θα χορηγούνταν ως φάρμακοπρώτης επιλογής”, ενώ ελάχιστες από τις θεραπευτικές χρήσεις της αναγνωρίζονταν.

Ο ρόλος του Αναισθησιολόγου στην θεραπεία με Κανναβινοειδή || Επιστημονική Ημερίδα. Ιανουάριος 2019.

Η Επιστημονική Έρευνα στην Ελλάδα

Σχεδόν αναντίστοιχα με όλα τα παραπάνω, τα Πανεπιστήμια της χώρας διεξάγουν ήδη επιστημονικές έρευνες τόσο για την ιατρικήφαρμακευτική χρήση του φυτού, όσο και για τις υπόλοιπες χρήσεις του που, ως γνωστόν, είναι άπειρες.

Όσο αφορά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αυτή την περίοδο δεκάδες έρευνεςτρέχουνκαι πολλαπλάσιες έχουν ήδη σχεδιαστεί και αναζητούν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις ώστε να προχωρήσουν. Οι επιστήμονες της χώρας μας, βρίσκονται προφανώς 2-3 βήματα πιο μπροστά από τους πολιτικούς μας.

Η βιομηχανική κάνναβη στην Ελλάδα το 2019

Στην Ελλάδα τα καλλιεργούμενα στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης έχουν ξεπεράσει από το 2018 τα 1000, ενώ το 2019 έφτασαν τα 4.500 από 150 περίπου καλλιέργειες ανά τη χώρα. Πολλές καλλιέργειες γίνονται από μικρές μονάδες των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν τις προϋποθέσεις της βιολογικής καλλιέργειας, ενώ κάποιοι από αυτούς επιμένουν να κάνουν και τη συγκομιδή με τα χέρια, χωρίς τη χρήση μηχανημάτων ώστενα προστατεύουν το φυτό”.

Τι συμβαίνει με την Κανναβιδιόλη, τα βρώσιμα προϊόντα κάνναβης και τηνελαφριά κάνναβη

Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν σχεδόν έτοιμη να νομοθετήσει σχετικά με τη νομιμότητα των προϊόντων κλωστικής κάνναβης, τελικά δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία.

Αποτέλεσμα; Οι Έλληνες καλλιεργητές και μεταποιητές κάνναβης που είναι κατά βάση μικροί παραγωγοί και καλλιεργητές, δεν γνωρίζουν ποιά από τα προϊόντα τους μπορούν να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων χωρίς να ανήκουνστη γκρίζα ζώνη του νόμου”. Βρώσιμα και πόσιμα προϊόντα αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκρισης, ενώ και η ΚανναβιδιόληCBD παραμένει σε ένα νομικό κενό.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κάνναβης που εκπροσωπεί δεκάδες από αυτούς έχει κάνει σειρά προτάσεων στην Κυβέρνηση ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα, απάντηση όμως πρακτικά δεν έχει πάρει.

Αύγουστος 2019. Επαγγελματίες Κάνναβης: Η βιομηχανική κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό, οι αρχές δεν επιτρέπεται να αγνοούν τη νομοθεσία. Περισσότερα

Αυτή τη στιγμή είναι πιο εύκολο εάν κάποιος Έλληνας καλλιεργητής θέλει να μεταποιήσει τη σοδειά του για να παράξει, για παράδειγμα, κάνναβη για ρόφημα, να πάρει έγκριση για το προϊόν του σε μια γειτονική χώρα. Εάν μάλιστα η χώρα αυτή είναι και χώρα της Ευρωζώνης τα πράγματα απλοποιούνται μιας και το προϊόν επιστρέφοντας στην Ελλάδα δε χρειάζεται να περάσει τις διαδικασίες του τελωνείου, ενώ πρακτικά θεωρείται αυτόματα νόμιμο και στην Ελλάδα.

Όπως θα ξέρετε, στην Ευρώπη υπάρχει η πρόταση τα βρώσιμα και πόσιμα προϊόντα κάνναβης να εντάσσονται στην κατηγορία τωννέων τροφίμων(novel food) . Τα κράτη μέλη όμως έχουν την ευχέρεια να μην ακολουθήσουν την πρόταση αυτή. Άλλωστε και οι Έλληνες επαγγελματίες του χώρου δε τη βρίσκουν γόνιμη, μιας και απαιτεί μεγάλα έξοδα και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

ΚανναβιδιόληCBD

Πόσα είναι τα καταστήματα που την πωλούν; / Πόσοι είναι οι ασθενείς που τη χρησιμοποιούν;

Ιδιαίτερα όσο αφορά στην Κανναβιδιόλη, ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς συχνά διαφημίζεται υπερβολικάως φάρμακο με θαυματουργές ιδιότητες”, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν μέχρι και βενζινάδικα που ισχυρίζονται ότι πωλούνφαρμακευτική κάνναβη”.

Επίσης φυαλίδια με Κανναβιδιόλη μπορεί κανείς να βρει και σε ψιλικατζίδικα ή περίπτερα, αν και δεν είναι και ό,τι πιο συχνό. Όλο και πιο συχνά όμως Κανναβιδιόλη-CBD μπορεί κανείς να βρει και στα φαρμακεία της Ελλάδας.

Εικόνα από τον Πράσινο Οδηγό του You May Say. Τεύχος Νο1, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2019.

Αλυσίδες-franchize καταστημάτων πώλησης ειδών κάνναβης έχουμε τουλάχιστον 4. Η αρχαιότερη που δημιουργήθηκε το 2016, έχει 14 καταστήματα ανά τη χώρα και η μεγαλύτερη περισσότερα από 25.

Ταυτόχρονα βέβαια, είναι χιλιάδες οι ασθενείς που έχουν δει βελτίωση της υγείας τους χρησιμοποιώντας την Κανναβιδιόλη-CBD.

Για να έχετε και μια πιο σφαιρική εικόνα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν σχεδόν 180 καταστήματα πώλησης ειδών κάνναβης που διαθέτουν φυσικό χώρο (δεν είναι μόνο e-shops). Περισσότερα από 100 είναι μόνο τα καταστήματα που έχουν καταγραφεί αυτοβούλως στον Οδηγό Επιχειρήσεων του Cannabis News και τα περισσότερα από αυτά θα τα βρείτε και στον Πράσινο Οδηγό, τον οδηγό με τα καταστήματα που δημοσιεύουμε και στο περιοδικό You May Say…

Στα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου προέρχεται από την πώληση ΚανναβιδιόληςCBD.

Προφανώς τον αριθμό των ασθενών που χρησιμοποιούν ήδη ΚανναβιδιόληCBD στην Ελλάδα μπορούμε απλά να τον προσεγγίσουμε. Ένα καλό δείγμα για να το κάνουμε αυτό είναι το βιβλίο Φαρμακευτική Κάνναβη Οδηγός Χρήσης. Πρόκειται για εγχειρίδιο χρήσης της Kανναβιδιόλης από ασθενείς, με οδηγίες για την εύρεση της ορθή δοσολογίας κλπ. Το βιβλίο που δεν είναι χρήσιμο σε κάποιον που δεν λαμβάνει Κανναβιδιόλη, στον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του, έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες πωληθέντα αντίτυπα, ενώ η δωρεάν ηλεκτρονική μορφή του έχει ξεπεράσει από κατά πολύ τα 15 χιλιάδες download.

 

 

 

ΥπομνήματαΠαραπομπές

Οι 14 εταιρείες που έχουν ήδη λάβει άδεια εγκατάστασης δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

 • AEGEAN PHARMACEUTICAL CANNABIS PRODUCTION ΙΚΕ στον δήμο Σπάρτης, έκταση 100.647 τ.μ., με επένδυση που προσδιορίζεται από την εταιρεία σε 2,3 εκατ. και 21 εργαζόμενους.
 • CANNATEC GREECE A.E. στον δήμο Παιονίας του νομού Κιλκίς, έκταση 40.237 τ.μ., με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 10 εκατ. ευρώ και 64 εργαζόμενους κατεκτίμηση της εταιρείας.
 • ΠΕΝΤΕ Α.Ε. στη Χαλκιδική, έκταση 35.438 τ.μ., με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 40 εκατ. και 200 εργαζόμενους.
 • WCM CANNAMEDICA Α.Ε, στον δήμο Ωρωπού, έκταση 17.293 τ.τμ., με εκτιμώμενη επένδυση 2.663.000 ευρώ και 32 εργαζόμενους.
 • PHARMA ESSENZA CANNABIS –ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ AΕ, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 8 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 60. Εγκατάσταση στον δήμο Ανδραβίδας του νομού Ηλείας σε έκταση 85.331 τ.μ.
 • ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ στη Βιομηχανική Ζώνη στα Εξαμίλια του δήμου Κορινθίας, έκταση 40.237 τ.μ., με εκτιμώμενη επένδυση 9 εκατ. ευρώ και 38 εργαζόμενους.
 • BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, έκταση 10.729 τ.μ., με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο αριθμό εργαζομένων 51.
 • BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, έκταση 46.558 τ.μ., με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ και 66 εργαζόμενους.
 • HEXO MED A.E., με έδρα στη ΒΙΠΕ Λάρισας, έκταση 67.000 τ.μ., εκτιμώμενη επένδυση 40 εκατ. ευρώ και 220 εργαζόμενους.
 • GREENCANN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, που εδρεύει στην Πρέβεζα, σε έκταση 41.846 τ.μ., με επένδυση κατά την εκτίμηση του επενδυτή 10,1 εκατ. ευρώ και 38 εργαζόμενους.
 • GREEN LEAF MEDICAL ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ στις Μάνδρες Κιλκίς, έκταση 38.203 τ.μ., με ύψος επένδυσης 5,2 εκατ. ευρώ και 30 εργαζόμενους.
 • K B ENERGY ΕΠΕ στον Δήμο Μεσολογγίου, έκταση 16.088 τ.μ., με ύψος επένδυσης 7 εκατ. και 30 εργαζόμενους.
 • NINETY NINE PER CENT DEVELOPMENT A.E. με έδρας στην Πάτρα, έκταση 42.611 τ.μ., με εκτιμώμενη επένδυση 8.437.468 ευρώ και 108 εργαζόμενους.
  HELLASCANN A.E.
  που εδρεύει στη Θήβα, σε έκταση 59.692 τ.μ., με ύψος επένδυσης 15 εκατ. και 109 εργαζόμενους.

Πηγές:

Εισήγηση του προϊστάμενου του τμήματος Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Κωδικοποίησης Διαδικασιών της Γενικης Γραμματείας κ. Οδυσσέα Γεώρμα όπως αυτή παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου 2019. Αναλυτικότερα εδώ.