Η Ιταλία στοχεύει το 2023 στην εγχώρια παραγωγή 700 κιλών φαρμακευτικής κάνναβης, ποσότητα αρκετή για να καλύψει το ήμισυ της ποσότητας που χρειάζονται οι ασθενείς της χώρας ετησίως.
Η πλειονότητα της ιατρικής κάνναβης στην Ιταλία παράγεται εδώ και χρόνια από το Ιταλικό Γραφείο Stabilimento Chimico Farmaceutico Militare (SCFM – The Military Pharmaceutical Chemical Plant), την υπηρεσία φαρμακολογίας δηλαδή του στρατού που εδρεύει στη Φλωρεντία.
Η παραγωγή ουσιών με βάση την κάνναβη από το SCFM ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα το 2014, μετά την οριστικοποίηση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ της υπουργού Άμυνας Roberta Pinotti και της υπουργού Υγείας Beatrice Lorenzin.
Κι έτσι, στα τέλη του 2016, ο ιταλικός στρατός… σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ξεκίνησε την παραγωγή κάνναβης σε βιομηχανική κλίμακα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση του φαρμάκου.
Μιλώντας στο Defense News, ο Nicola Latorre, ο οποίος ηγείται της υπηρεσίας που επιβλέπει τις δραστηριότητες της SCFM, δήλωσε πρόσφατα ότι φιλοδοξία της Ιταλίας είναι να γίνει αυτάρκης στην παραγωγή κάνναβης.
Ο διευθυντής της SCFM, Gabriele Picchioni, δήλωσε με τη σειρά του στο Defense News:
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στη Φλωρεντία, είναι να παράγουμε ένα εξαιρετικά τυποποιημένο προϊόν ώστε η δοσολογία για τους ασθενείς να παραμένει αμετάβλητη. Αλλά και να έχουμε επάρκεια σε κάνναβη που θα μας στοιχίζει όσο και αυτή που πληρώνουμε τώρα ως εισαγόμενη.
Ο Picchioni δήλωσε επίσης στο δημοσίευμα ότι ναι μεν πέντε ιδιωτικές εταιρείες θα προμηθεύουν τον στρατό τα μοσχεύματα που θα καλλιεργηθούν στη Φλωρεντία, αλλά η καλλιέργεια και η παραγωγή δεν θα ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου «να διασφαλιστεί η ποιότητα και η τιμή».
Στις φιλοδοξίες μάλιστα του Ιταλικού στρατού ανήκει και αυτή της παραγωγής ελαίου κάνναβης για τους ασθενείς μέσα στο 2023.
Το Ιταλικό μοντέλο
Κρατικό μονοπώλιο στην παραγωγή κάνναβης
Η χρήση της ιατρικής κάνναβης στην Ιταλία νομιμοποιήθηκε το 2007, ωστόσο το 2013 δημιουργήθηκε το νέο μοντέλο της χώρας που στηρίζεται στο κρατικό μονοπώλιο της παραγωγής και διανομή του προϊόντος σε ξηρά μορφή.
Ταυτόχρονα, λόγω της αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης από την εγχώρια παραγωγή, επιτρέπεται και η εισαγωγή και η πώληση από τα φαρμακεία προϊόντων εγκεκριμένων ιδιωτικών ετικετών.
Καλλιέργειες κάνναβης από τον στρατό
Στην πορεία, καθώς η ανάθεση της παραγωγής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς σε ιδιώτες παραγωγούς κρίθηκε ασύμφορη, την παραγωγή κάνναβης ανέλαβε το εργαστήριο παραγωγής φαρμάκων του στρατού.
Το Stabilimento Chimico Farmaceutico Militare (SCFM) επιλέχθηκε λόγω της τεχνογνωσίας, των προδιαγραφών ασφαλείας που τηρεί αλλά και της δυνατότητας παραγωγής φαρμάκου που θα πωλείται σε χαμηλές τιμές.
Το 2017 για παράδειγμα, η τιμή ήταν χαμηλότερη των 15€ ανά γραμμάριο, ενώ τα εισαγόμενα από την Ολλανδία φάρμακα κόστιζαν περίπου 40€ ανά γραμμάριο.
Ο στόχος που τέθηκε αρχικά για το στρατό ήταν η παραγωγή 100 kg σε ετήσια βάση.
Διανομή
Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία είναι υπεύθυνα για την διανομή όλων των σκευασμάτων/προϊόντων ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που έχουν συνταγή ιατρού.
Τα φαρμακεία είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες τήρησης αρχείου εξερχόμενων και εισερχόμενων ποσοτήτων ιατρικής κάνναβης.
Τα φαρμακεία έχουν επίσης δικαίωμα παραγωγής γαληνικών σκευασμάτων.
Συνταγογράφηση
Όλοι οι ιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν χωρίς περιορισμούς ειδικότητας.
Προϋπόθεση για να συνταγογραφηθεί κάνναβη για τον ασθενή είναι να κριθεί μη αποτελεσματική η χορήγηση άλλου σκευάσματος.
Οι ιατρικές συνταγές δεν είναι επαναλαμβανόμενες.
Ασφαλιστική κάλυψη
Το εθνικό σύστημα υγείας καλύπτει ασφαλιστικά τη χρήση ιατρικής κάνναβης.
Πηγές / Διαβάστε Περισσότερα:
Wikipedia: Cannabis in Italy / BBC: Medicinal cannabis: Italy’s state-approved drug baron shares all