Καθώς “η κουλτούρα της κάνναβης” συνδέεται άρρηκτα με την έννοια της ελευθερίας και «της αντίστασης κατά της Αρχής”, μια υπενθύμιση προσώπων και πραγμάτων… μόνο κακό δεν κάνει.

“Κατά τας γραφάς”, η τριάδα των Δημήτρη Πουλικάκου, Δημήτρη Πολύτιμου και Τάσου Φαληρέα και η τότε παρέα τους, υπήρξαν οι πρώτοι συλληφθέντες της χούντας για χρήση χασίς.

Τον Μάιο του 1968 η παρέα βρισκόταν σε ένα σπίτι ακούγοντας τον καινούριο δίσκο των Who, όταν η αστυνομία έκανε «ντου» και τους συνέλαβε “να καπνίζουν χασίς”.

Όπως θυμάται ο Πουλικάκος η υπόθεση ήταν αποτέλεσμα «καρφωτής». Οι νεαροί οδηγήθηκαν στη διαβόητη Ασφάλεια της οδού Μπουμπουλίνας.

Ρε δε μαχαιρώνατε κανέναν στην πλάτη καλύτερα, χασίσι βρήκατε να πιείτε;

…ήταν τα λόγια των υπηρετών του δικτάτορα αστυνομικών.

.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Την επόμενη ημέρα η φωτογραφία τους κυκλοφόρησε στις λογοκριμένες εφημερίδες με την ανακοίνωση ότι εξιχνιάστηκε σπείρα επικίνδυνων εμπόρων ναρκωτικών.

Καθώς ο Πουλικάκος ήταν ανιψιός του πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου και εξάδελφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, “έπεσε κάπως στα μαλακά”…

Το απόσπασμα προέρχεται από την εκπομπή της ΕΡΤ όπου ο Πουλικάκος εξιστορεί τα γεγονότα στον Χρίστο Βασιλόπουλο σε αρχισυνταξία Δημήτρη Πετρόπουλου και σκηνοθεσία Παναγιώτη Κακαβιά.

*Eυχαριστούμε τον Λάμπρο Αναγνωστόπουλο για την ιδέα του άρθρου