Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κάνναβη εδώ και χιλιάδες χρόνια ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χαρτιού, ως καύσιμο, αλλά και ως ένα δραστικό, ολιστικό βότανο. Οι χρήσεις του φυτού από τον ανθρώπινο πολιτισμό είναι πραγματικά πολυποίκιλες.

Γιατί λοιπόν η κάνναβη συνεχίζει να είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης; Το βότανο περιέχει εκατοντάδες ενδιαφέροντα μόρια, παράγει θρεπτικούς σπόρους κάνναβης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως οικοδομικό υλικό.

Οι περισσότερες προκαταλήψεις γύρω από την κάνναβη εμφανίστηκαν λόγω των ψυχοτρόπων επιδράσεων της κάνναβης. Το THC, ένα από τα κύρια στοιχεία του φυτού αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς του εγκεφάλου, αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης και προκαλώντας έτσι το περίφημο “ανέβασμα” για το οποίο είναι γνωστό το φυτό.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει ιστορίες, οι οποίες προκαλούν φόβο σχετικά με την κάνναβη σχετίζοντας τη με ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές.

Παραδόξως, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί όντως να οδηγήσει σε ψυχώσεις, άγχος και κατάθλιψη, ενώ η νικοτίνη έχει συσχετιστεί επίσης με την κατάθλιψη, το στρες και την υπερένταση. Αυτές οι δύο ουσίες, όμως, παραμένουν νόμιμες και προσβάσιμες από όλους στον κόσμο.

Η ασφάλεια που προσφέρει η κάνναβη καταρρίπτει οποιαδήποτε κατηγορία υπάρχει εις βάρος της. Δεν έχει πεθάνει ποτέ κάνεις από κάνναβη. Αντιθέτως, 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από το αλκοόλ και το τσιγάρο.

Είναι θετικό, πάντως, πως κάποια Ευρωπαϊκά κράτη έχουν αρχίσει να κάνουν κινήσεις προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Η Ισπανία επιτρέπει την περιορισμένη καλλιέργεια του φυτού στο σπίτι, ενώ η Γερμανία έχει επεκτείνει το πρόγραμμα χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης. Δυστυχώς, όμως, η Ευρώπη παραμένει έτη φωτός μακριά από τις ΗΠΑ ή τον Καναδά όπου η καλλιέργεια κάνναβης και η χρήση της είναι νόμιμη για ευφορικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

Αντ’ αυτού, πολλές χώρες στην Ευρώπη συνεχίζουν να βασίζονται σε απαρχαιωμένες επιστημονικές μελέτες και αβάσιμους ισχυρισμούς, αποτρέποντας τους ανθρώπους αλλά και την οικονομία από το να επωφεληθούν από το φυτό. Όχι μόνο θα μπορούσαν εκατομμύρια άνθρωποι να επωφεληθούν από τη φαρμακευτική κάνναβη για την καταπολέμηση πολλών παθήσεων, αλλά το φυτό θα μπορούσε και να ενισχύσει το ΑΕΠ πολλών κρατών.

Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί ιδανικό παράδειγμα για τους αβάσιμους ισχυρισμούς που συνεχίζουν να καθιστούν το φυτό παράνομο. Οι καλλιεργητές μπορούν να καλλιεργήσουν φυτά με υψηλά επίπεδα CBD, αλλά μπορούν να πουλήσουν μόνο τους μίσχους τους. Ο νόμος τους αναγκάζει να κάψουν τα φύλλα και τα άνθη, αν και αυτά δεν είναι ψυχοτρόπα. Αυτός ο παράλογος νόμος μειώνει τον τζίρο μιας καλλιέργειας από 100.000£ σε 12.000£.

Εντωμεταξύ, η GW Pharmaceuticals έχει άδεια καλλιέργειας ψυχοτρόπου κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει κάνει την χώρα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα κάνναβης σε όλο τον κόσμο.

Η επιστήμη, η αλήθεια, αλλά και η λογική μας δείχνουν ξεκάθαρα πως η κάνναβη θα έπρεπε να είναι νόμιμη. Δυστυχώς, όμως, η διαφθορά, η απάτη και ανθρώπινη απληστία δεν μας το επιτρέπουν.