Ο φίλος και συνεργάτης του You May Say… Περικλής Κοροβέσης, πριν 10 χρόνια και βάλε, αποφάσισε να στείλει αυτό “το μήνυμα σε μπουκάλι” προσφέροντας χωρίς χρηματικό αντίτιμο τα βιβλία του Tango Bar και Επιχείρησις Ιουδήθ.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα στην τότε έκδοση που έγινε από το radiobubble και το σημείωμα του Αποστόλη Καπαρουδάκη που την επιμελήθηκε. 

Το Tango Bar κυκλοφόρησε ως ελεύθερο προς διανομή το Δεκέμβριο του 2009 και η Επιχείρησις Ιουδήθ τον Απρίλιο του 2009. Για το δεύτερο ειδικά βιβλίο υπήρξε και μια ραδιοφωνική εκπομπή της σειράς εκπομπών Εξομολογήσεις που έκανε τότε ο Περικλής στο radiobubble. Για την ώρα, η εκπομπή εκείνη αναζητείται σε αρχεία και σκληρούς δίσκους, μέχρι τότε μπορείτε να ακούσετε εδώ κάποιες από τις υπόλοιπες εκπομπές εκείνης της εποχής.

Free Download Tango Bar

 Εκδόσεις Γνώση  Άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-ND  (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα) ISBN: 960-235-491-7, Σελίδες: 68, Έτος πρώτης έκδοσης: 1988

Free Download Επιχείρησις Ιουδήθ 

Εκδόσεις Γνώση  Άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-ND  (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα) ISBN: 960-235-491-7, Σελίδες: 71, Έτος πρώτης έκδοσης: 1991

Σημείωμα του συγγραφέα για την επανακυκλοφορία του Tango Bar (8/12/2009)

                                 

  Η δωρεάν προσφορά του Tango Bar μέσω του radiobubble δεν θα πρέπει να θεωρηθεί σαν μια απλή πράξη γενναιοδωρίας, αλλά , περισσότερο, σαν ένα σημείωμα σε ένα μπουκάλι που ρίχνει κάποιος ναυαγός στον ωκεανό. 

 Κατ΄ αρχήν κανείς δεν μου ζήτησε να τα γράψω. Ήταν μια μοναχική δουλειά, στο περιθώριο του ελεύθερου χρόνου που μου έδινε ο βιοπορισμός. Και συνήθως όταν γράφεις για σένα, κατά κανόνα οι άλλοι σε θεωρούν ψώνιο. Κατόπιν, είτε γράψεις ένα βιβλίο, είτε ένα θεατρικό έργο και ακόμα χειρότερα μια ποιητική συλλογή θα πρέπει να το υποβάλλεις κάπου. Και πάντοτε αυτοί του «κάπου» ξέρουν πολύ καλύτερα από σένα. Και αν δεν σε αγνοήσουν παντελώς -αυτό είναι και το πιο σύνηθες- μπορούν να βρουν ότι παρουσιάζεις κάποιο ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να «καταλάβεις» αυτά που σου λένε οι σοφοί της αγοράς για να εκδοθείς…

 

 Ευτυχώς στη δικιά μου περίπτωση σχεδόν τα πάντα έγιναν από τύχη. Και ειδικά για αυτά τα δύο έργα οφείλονται πολλά στο λαγωνικό του ελληνικού θεατρικού έργου, τον Αντώνη Αντωνίου και την πολύτιμη συνεργάτρια του, στη ζωή και το θέατρο, Νατάσα Ασίκη, που διακινδύνευσαν δύο θεατρικές σεζόν για να τα ανεβάσουν. Ας δεχτούν από δω, για μια ακόμη φορά, τις ευχαριστίες μου.

 Ελεύθερη διακίνηση λοιπόν στο διαδίκτυο! Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να καταργήσουμε το κέρδος και να το αντικαταστήσουμε με την προσφορά. Μήπως κάθε φορά που τραγουδάμε Μότσαρτ ή Βαγγέλη Παπάζογλου πληρώνουμε δικαιώματα; Είναι σίγουρο πως ο δημιουργός πρέπει να πληρώνεται γιατί κάνει ένα μεροκάματο, όπως όλοι οι άλλοι. Βάλτε όμως το ερώτημα αν η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μεροκάματο. Mπορεί κάποιοι να πλουτίζουν απ’ αυτή τη δημιουργία, αλλά κατά κανόνα πότε και πόσο πληρώνεται ο δημιουργός;

 Δωρεάν προσφορά λοιπόν! Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να συναντήσεις κάποιους που αγαπάς και σε αγαπούν. Χωρίς καμιά διαμεσολάβηση!

Σημείωμα του Αποστόλη Καπαρουδάκη για την κυκλοφορία του Tango Bar

κάτω από το πληκτρολόγιο υπάρχει θάλασσα…

Η ελεύθερη διακίνηση πνευματικών έργων, αυτή που δεν υποκλίνεται στην έννοια του κέρδους, δε δημιουργήθηκε με τις άδειες των Creative
Commons ή του Copyleft. Ούτε η έννοια της κοινότητας δημιουργήθηκε με το διαδίκτυο. Οι “νέες αυτές έννοιες”, αποτελούν σταθερές αξίες της παράλληλης πραγματικότητας που καλλιτέχνες σαν τον Περικλή δημιουργούν εδώ χρόνια. Με την εμμονή τους να αντιμετωπίζουν την τέχνη ως επαναστατική ενέργεια. Και με την αίσθηση της αόρατης κοινότητας που θα εφορμήσει από το κάθε πνευματικό έργο σε νέες δημιουργίες. 

Μιλώντας στον Περικλή για όσους εδώ και χρόνια προσφέρουν τα έργα τους “ελεύθερα” στο διαδίκτυο, του μίλαγα για ιδέες που γνώριζε πολύ καλά πριν από μένα. Μιλώντας του για τα “νέα Μέσα”, τις διαδικτυακές κοινότητες, τα social networks, τη δημοσιογραφία των πολιτών και τα blogs, μετέφραζα άτσαλα στη σύγχρονη διαδικτυακή αργκό όσα λέει και πράττει απ’ τη στιγμή που έγραψε το πρώτο του βιβλίο.

Στο radiobubble, η εκπομπή του “Εξομολογήσεις”, καταλήγει πάντοτε σε έναν χείμαρρο από “ρε ‘συ δε χρειάζονται λεφτά για να κάνουμε…” και “αφού μπορούμε μόνοι μας, γιατί να μη φτιάξουμε…”.

Η κυκλοφορία των βιβλίων “Επιχείρησις Ιουδήθ” και “Tango Bar” στο διαδίκτυο είναι απλά μια αρχή…

Ένας μανιώδης εραστής της τυπωμένης γραμματοσειράς, της μυρωδιάς και της αφής του χαρτιού, της δυνατότητας να βουτήξεις με το χέρι και να εκσφενδονίσεις προς το σύμπαν τις ιδέες σου υπό μορφή βιβλίου, διαπράττει με αυτές τις διαδικτυακές εκδόσεις, μια ιστορική απιστία. Για χάρη της δυνατότητας του να έχουν το έργο όλοι. Χωρίς να είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για αυτό. Για να στροβιλιστούν ξανά οι ιδέες στο γαλαξία. Αυτή τη φορά το διαδικτυακό.
Το “χάσμα των γενεών” είναι ανοησία. Αφού κάτω από την άσφαλτο υπάρχει παραλία, κάτω από το πληκτρολόγιο υπάρχει θάλασσα…

για την ανοικτή ραδιοφωνική κοινότητα radiobubble
(και πολύ χαρούμενος τελικά)
Αποστόλης Καπαρουδάκης

Και ένα μικρό σημείωμα συνοδευτικό της επανακυκλοφορίας του Επιχείρησις Ιουδήθ (8 Απριλίου 2009)

 

 

                                              

Πατήστε επάνω στην εικόνα του εξωφύλλου για να κατεβάσετε το βιβλίο σε μορφή pdf.

O εκδοτικός οίκος έχει κλείσει πλέον, πράγμα που σημαίνει ότι τα δικαιώματα ξαναγυρίζουν σε εμένα. Κι εγώ με τη σειρά μου “τα επιστρέφω” στους αναγνώστες, μετέχοντας στην κοινότητα.

Περισσότερα για το θέμα, στην εκπομπή Εξομολογήσεις εδώ.