Mία σειρά από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ήρθαν να επιβεβαιώσουν όσα οι ευαίσθητοι καλλιεργητές εδώ και χρόνια ισχυρίζονται: Τα φυτά λατρεύουν τη μουσική! Η ακρόασή της ευνοεί την ανάπτυξή τους και οδηγεί γρηγορότερα σε ομορφότερα άνθη και μεγαλύτερους καρπούς.

Τα φυτά αν και δεν έχουν αυτιά για να συλλαμβάνουν τους ήχους, επηρεάζονται από τη μουσική καθώς τα κύματα του ήχου διεγείρουν τα κύτταρά τους. Κι όταν αυτά διεγείρονται, τα θρεπτικά συστατικά από το χώμα ενθαρρύνονται να κινηθούν στο σώμα του φυτού, προωθώντας την ανάπτυξη και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του σύστημα.

[Από το δεύτερο τεύχος του περιοδικού Τεκές, που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν πατώντας εδώ]

Μάλιστα, τα φυτά δεν επηρεάζονται από τη μουσική γενικώς και αορίστως, αλλά έχουν και συγκεκριμένα γούστα. Υπάρχουν δηλαδή μουσικές που προτιμούν και άλλες που δε φαίνεται να τους πολυαρέσουν! Για παράδειγμα, κάποια φυτά φαίνεται να αγαπούν το βιολί, κάποια άλλα φυτά την κλασική και την τζαζ μουσική, ενώ στα περισσότερα φυτά η σκληρή metal μουσική, δείχνει να προκαλεί στρες.

Αν και οι έρευνες δεν είναι ακόμη αρκετές, κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα σοβαρές και τείνουν να αλλάξουν την οπτική των καλλιεργητών.

Αν η ανάπτυξη των φυτών μπορεί να υποβοηθηθεί με μεθόδους όπως η ακρόαση της μουσικής, άλλες μέθοδοι όπως εκείνες της χρήσης χημικών μπορούν ευκολότερα να αποφευχθούν. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή μιας μεθόδου καλλιέργειας η οποία χρησιμοποιεί την ακρόαση μουσικής από τα φυτά, ως φυσικό «ακουστικό λίπασμα».

Και προφανώς αυτή είναι η πεζή πλευρά του θέματος, μιας και αφορά στην αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής. Αν προσθέσουμε όμως και αυτή που εφορμά από το ότι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη και τα πλάσματά του με απόλυτο σεβασμό και να μην παρεμβαίνουμε σε αυτά με μέσα τεχνητά όπως τα χημικά φυτοφάρμακα, επιστημονικές ανακαλύψεις σαν αυτές γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέρουσες.

Τα συμπεράσματα των ερευνών

Ο Devendra Vanol από το Ινστιτούτο Ολοκληρωμένων Μελετών και Έρευνας στη Βιοτεχνολογία και τις Συναφείς Επιστήμες στην Ινδία ανήκε στους πρώτους που απέδειξαν με αξιοπιστία ότι η μουσική όχι μόνο προάγει την ανάπτυξη των φυτών, αλλά φαίνεται ότι τα φυτά μπορούν πράγματι να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών τύπων ήχου, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών ειδών μουσικής, ήχων της φύσης και θορύβου της κυκλοφορίας.

Στο πείραμά του χρησιμοποίησε φασόλια (cluster bean / Cyamopsis Tetragonoloba) λόγω του γοργού ρυθμού ανάπτυξής τους. Χώρισε τα φασόλια σε διαφορετικές ομάδες: Μια από αυτές την άφησε «καλλιτεχνικά» ανεπηρέαστη, δεν της έπαιζε δηλαδή μουσική, ενώ στις υπόλοιπες ομάδες εξέπεμπε διαφορετικά είδη μουσικής.

Φυσικά οι μουσικές εκπέμπονταν την ίδια ώρα της ημέρας ώστε να μπορέσει να γίνει σύγκριση. Το πείραμα κράτησε δεκατρείς ημέρες στις οποίες οι διαφορές στην ανάπτυξη των φυτών καταγράφονταν αναλυτικά. Αποτέλεσμα;

Τα φυτά που άκουγαν κλασική μουσική και ροκ, αναπτύχθηκαν γρηγορότερα και καλύτερα από εκείνα που άκουγαν μέταλ ή από εκείνα που άκουγαν απλά τον θόρυβο του δρόμου.

Την ίδια περίπου περίοδο, το 2014, έρευνα διεξήγαγε και το Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Κίνας. Εκεί στο Πεκίνο, ο Reda Hassanien, πειραματίστηκε με τις μουσικές που άκουσαν οι πιπεριές, τα αγγούρια, οι ντομάτες, το σπανάκι, το βαμβάκι, το ρύζι και το σιτάρι.

Και όχι μόνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μουσική τους έκανε καλό αυξάνοντας την παραγωγή και βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα όσο και την ταχύτητα ανάπτυξής τους, αλλά και ότι η μουσική αυτή ενόχλησε τους γείτονες. Για την ακρίβεια παράσιτα όπως τα ακάρεα της αράχνης, οι αφίδες και η μούχλα, μην αντέχοντας τη μουσική, άλλαξαν γειτονιά.

Mία ακόμη έρευνα έλαβε χώρα στα Ινδικά πανεπιστήμια και αυτή είχε να κάνει με τη μουσική που ακούνε τα τριαντάφυλλα. Τη διεξήγαγαν η βιοτεχνολόγος κ. Vidya Chivukula και ο ειδικευμένος στη νανοτεχνολογία κ. Shivaraman Ramaswamy. Με δυό λόγια τα τριαντάφυλλά τους που άκουγαν παραδοσιακούς Ινδουιστικούς ύμνους (Vedic chants) μεγάλωσαν γρηγορότερα και έγιναν ομορφότερα από εκείνα που άκουγαν ροκ.

«Τα φυτά, αισθάνονται πόνο και καταλαβαίνουν τη στοργή»…

Aυτό δήλωνε ο σπουδαίος κ. Bosh που η επιστημονική κοινότητα για να τιμήσει τη συμβολή του, έδωσε το όνομά του σε έναν κρατήρα της σελήνης.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1900 όταν οι μελέτες του Ινδού επιστήμονα που ασχολήθηκε με επιτυχία με τη βιολογία, τη φυσική και τη βοτανολογία απόδειξαν για πρώτη φορά ότι η μουσική έχει επίδραση στα φυτά.

Tο πλούσιο έργο του περιελάμβανε ανάμεσα σε άλλα και τη δημιουργία του κρεσκόγραφου.

Το όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ανάπτυξης των φυτών και την εξακρίβωση των παραγόντων που τη βοηθούν.

Με αυτό ο Sir Jagadish Chandra Bose, κατέγραψε για πρώτη φορά τις αντιδράσεις των φυτών στη μουσική.

 


To τρέμουλο των τραυματισμένων φυτών

O σκρεκόγραφος είναι μηχάνημα ικανό να καταγράψει εξαιρετικά μικρές κινήσεις, όπως «το τρέμουλο των τραυματισμένων φυτών», το οποίο ο Bose ερμήνευε ως ικανότητα των φυτών να αισθάνονται. Τα συμπεράσματά του αυτά, τα κατέγραψε αναλυτικά στα βιβλία του Response in the Living and Non-Living (1902) και The Nervous Mechanism of Plants (1926).

Αριστερά το σχέδιο του σκρεκόγραφου

  • Τ. Διαφορικό μεταλλικό θερμόμετρο
  • R. Μηχανισμός καταγραφής της θερμοκρασίας
  • R1. Μηχανισμός καταγραφής της κίνησης του φυτού
  • C. Ωρολογιακός μηχανισμός της πλάκας καταγραφής