Ότι η φαρμακευτική κάνναβη θα πωλείται από τα φαρμακεία της χώρας μας, δήλωσε στο Greek Reporter ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Θα μπορούν μάλιστα από τα φαρμακεία να την προμηθεύονται και οι αλλοδαποί που θα βρίσκονται στην Ελλάδα με «μόνη προϋπόθεση να έχουν συνταγή από τον γιατρό τους», όπως διευκρίνισε.
Πως βέβαια θα γίνει αυτό πραγματικότητα παραμένει θολό, καθώς μεταξύ των εξαγγελιών, των νόμων και των διατάξεων που διέπουν τη ρύθμιση της πώλησης του φυτού για φαρμακευτικούς σκοπούς στη χώρα μας, ουδείς δύναται να βγάλει άκρη. Και οι ασθενείς περισσότερο από όλους παραμένουν μπλεγμένοι, ταλαιπωρούμενοι και στερούμενοι από ένα χρήσιμο φάρμακο που κατά τα άλλα, όλοι τους βεβαιώνουν ότι είναι νόμιμο στην Ελλάδα από το 2017.
Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ότι μια μεγάλη επένδυση της Τikun Εurope (θυγατρικής της ισραηλινής Tikun Olam) κοντά στην πόλη της Κορίνθου έχει ήδη ολοκληρωθεί και άλλες δύο επενδύσεις από εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά βρίσκονται στα χαρτιά για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης σε Μακεδονία και Πάτρα.
Βέβαια αυτή τη στιγμή εντός ενδείξεων συνταγογράφησης της κάνναβης βρίσκονται ελάχιστες ασθένειες ενώ ακόμη και για αυτές, η κάνναβη παραμένει φάρμακο δεύτερης επιλογής, -μπορεί δηλαδή να χορηγηθεί μόνο εάν αποτύχουν πρώτα τα «φάρμακα πρώτης επιλογής». Κι αυτά πάλι τα φάρμακα, όπως πληροφορηθήκαμε μετά τον πρόσφατο κουρνιαχτό, μπορούν να φτάσουν στους ασθενείς μόνο μέσω της κατ’ εξαίρεση παραγγελίας -μιας διαδικασίας δηλαδή που είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο ελληνικός νόμος δεν διευκρινίζει ποιο ακριβώς θεωρείται φάρμακο κάνναβης. Δε γνωρίζουμε δηλαδή εάν το ίδιο το φυτό (οι ανθοί του για την ακρίβεια) θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ή θα συνταγογραφούνται μόνο σκευάσματα (σιρόπια, σπρέι κτλ) που περιέχουν τις δραστικές του ουσίες.
Στην περίπτωση που ο νόμος (μέσω μιας κοινής υπουργικής απόφασης ή ενός προεδρικού διατάγματος που θα προηγηθεί) καλύψει τελικά μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αυτά θα πρέπει να έχουν πρώτα λάβει σειρά εγκρίσεων και πιστοποιήσεων. Ποιός θα προσφέρει αυτές τις πιστοποιήσεις; Λογικά ο ΕΟΦ. Μέσω ποιάς διαδικασίας; Άγνωστο παραμένει κι αυτό στις λεπτομέρειές του μιας και η σχετική διαδικασία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί και να γνωστοποιηθεί -πιθανότατα με νομοθετική ρύθμιση και αυτή. Να μην ανοίξουμε κουβέντα και για το ποιος θα αδειοδοτεί και θα πιστοποιεί ως φάρμακο τον ίδιο τον ανθό, εάν υπάρξει ποτέ μια τέτοια πιθανότητα.
Καθώς τα παραπάνω αποτελούν μερικά μόνο από τα προβλήματα που θα πρέπει να λύσει η πολιτεία οδεύοντας προς την ουσιαστική εφαρμογή της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης, της απρόσκοπτης δηλαδή παροχής φαρμάκων κάνναβης στους ασθενείς, τα υποτιθέμενα «πέντε χρόνια νόμιμης φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα» έχουν ήδη μετατραπεί σε ένα κακόγουστο αστείο.
Παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα από τις δηλώσεις του υπουργού στο Greek Reporter
«Η Ελλάδα αναμένει τεράστιες επενδύσεις στην παραγωγή ιατρικής κάνναβης, οι οποίες η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα προσθέσουν έως και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στα κρατικά έσοδα».
«Η ιατρική κάνναβη θα παράγεται και θα πωλείται στην Ελλάδα από το 2022».
«Στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει η κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα στην παραγωγή ιατρικής κάνναβης. Το περιβάλλον της Ελλάδας είναι φιλικό για το συγκεκριμένο φυτό και πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα φυσικό πλεονέκτημα»
«Μια μεγάλη επένδυση της Τikun Εurope κοντά στην πόλη της Κορίνθου έχει ήδη ολοκληρωθεί και άλλες δύο επενδύσεις από εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά βρίσκονται στα χαρτιά για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης σε Μακεδονία και Πάτρα».
«Οι αλλοδαποί θα μπορούν να κάνουν χρήση ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα και ότι θα τους επιτρέπεται να την αγοράζουν από φαρμακεία με «μόνη προϋπόθεση να έχουν συνταγή από τον γιατρό τους».
Τέλος, και για να μην ξεχνιόμαστε, «η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς εξακολουθεί να απαγορεύεται στην Ελλάδα. Αυτό είναι παράνομο και θα συλληφθείς», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στο Greek Reporter, διευκρινίζοντας ότι προσωπικά είναι κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση.